İskenderun-Arsuz (Uluçınar) kıyı bandı örneğinde kentsel gelişmeler ve etkilerinin sürdürülebilir alan kullanımı açısından incelenmesi
Investigating the urban development and its impact from sustainable land use point of view in the example of İskenderun-Arsuz (Uluçınar) coastal zone
- Tez No: 135742
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: İskenderun, Kıyı alanları, Alan kullanım planlaması, Sürdürülebilir Gelişme, Coğrafi Bilgi Sistemi m, İskenderun town, Coastal zone, Land Use Planning Sustainable Development, Geographic Information System rv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
oz DOKTORA TEZİ ISKENDERUN-ARSUZ (ULUÇINAR) KIYI BANDI ÖRNEĞİNDE KENTSEL GELİŞMELER VE ETKİLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR ALAN KULLANIMI AÇISINDAN İNCELENMESİ HAKAN DOYGUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Güngör UZUN Yıl: 2003 Sayfa: 151 Jüri : Prof. Dr. Güngör UZUN : Prof. Dr. Mehmet Faruk ALTUNKAS A : Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERBAŞ Bu çalışmada, İskenderun - Arsuz kıyı bandında 1972-2000 yıllan arasındaki alan kullanım değişimlerinin belirlenmesi ve alan kullanım uygunluğunun Coğrafi Bilgi Sistemi yardımıyla araştırılması amaçlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre; 2775.6 ha alanda kullanımlar değişime uğramıştır. Bunlar arasında kent yerleşimleri, ikinci konut ve endüstri alanları ile orman varlığı artmış, çayır-mera ve tarım alanları ise azalmıştır. En büyük değişim 12 kat artış ile ikinci konutlarda gerçekleşmiştir. Alan kullanım uygunluk bulgularına göre, araştırma alanının %42.5'inin potansiyel kullanım altında olmadığı ortaya çıkmaktadır. Yerleşim ve endüstri alanları verimli taran ve çayır-mera alanları üzerinde gelişmiş, tarım alanları ise orman gelişimine uygun VI. ve VTL sınıf arazilere yönelmiştir. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre; sürdürülebilir gelişme için alan kullanımları ve doğal kaynaklar arasındaki dengenin optimal düzeyde kurulması ve bu çalışma ile yöresel bazda belirlenmiş alan kullanım uygulamalarının düzenli olarak izlenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATING THE URBAN DEVELOPMENT AND ITS IMPACTS FROM SUSTAINABLE LAND USE POINT OF VIEW IN THE EXAMPLE OF İSKENDERUN-ARSUZ (ULUÇINAR) COASTAL ZONE HAKAN DOYGUN DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Güngör UZUN Year: 2003 Pages: 151 Jury : Prof. Dr. Güngör UZUN : Prof. Dr. Mehmet Faruk ALTUNKASA : Prof. Dr. Erhan Vecdi KÜÇÜKERB AŞ In this research it was aimed to determine the land use changes between 1972 and 2000 on İskenderun-Arsuz coastal zone and investigate the appropriateness of land use types using Geographical Information Systems (GIS). According to the outputs of this study, 2775.6 ha area has been changed. Within these changes; land use types such as, urban, industry, summer resorts and forest were increased, however, coverage of grassland and agriculture were decreased. Largest change took place in summer resorts which increased as 12 times. According to land use appropriateness results, 42.5 % of the study area is not within its' land use potential. Urban and industry developed on the fertile agricultural lands and grasslands whereas, agricultural land use moved towards the VI and VTI class lands which are suitable for forestation. As a result of this study it can be concluded that the balance between land use types and natural resources should be set optimally for sustainable development and land use practices which were determined at local scale should be monitored regularly.