Amik Gölü kurutma projesinin göl tabanı topraklarına ve taban suyu özelliklerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of influence of Amik Lake drainage project on the properties of lake base soil and ground water
  1. Tez No: 135782
  2. Yazar: DERYA ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT KIRDA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Amik Lake, Drainage, Soil properties, Ground Water Properties, Temporal Change
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ AMIK GOLÜ KURUTMA PROJESİNİN GOL TABANI TOPRAKLARINA VE TABAN SUYU ÖZELLİKLERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Derya ÖNDER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cevat KIRDA Yıl : 2003, Sayfa: 164 Jüri : Prof.Dr. Cevat KIRDA Prof. Dr. Rıfat DERİCİ Prof.Dr. Kazım TÜLÜCÜ Doç.Dr. Mahmut ÇETİN Doç.Dr. Cafer GENÇOĞLAN Bu çalışma Amik gölü kurutma projesi topraklarında ve taban suyu özelliklerinde meydana gelen zamansal değişimi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 1983-1984 döneminde DSİ tarafından elde edilen veriler, yöntemler ve sonuçlar referans olarak alınmıştır. Çalışmada toplam 6483 ha alanda 42 noktadan alman toprak ve taban suyu örnekleri kullanılmıştır. 2001-2002 dönemine kadar geçen yaklaşık 20 yıllık sürede meydana gelen değişimler incelenmiştir. Topraklarda EC, ESP ve organik madde değerlerinde zamana bağlı değişim istatistiksel olarak önemli değildir. Toprakların pH, KDK (30-60cm'de), kireç içeriği zaman içerisinde azalmış, Ca+Mg miktarı ise artmıştır. Bu değişkenlerin zamana bağlı değişimi istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. Drenaj sorunu olan alan (0- 2 m arası) miktarı % 96.3' den % 98.8' e çıkmıştır. Taban suyu EC değeri ortalama 7.592 dS/m' den 7.851 dS/m 'ye artmıştır. Ancak taban suyu EC değerindeki artış istatistiksel anlamda önemsizdir. Taban suyunun ortalama K, Ca+Mg, CO3, HCO3, Cl ve SAR değerlerinde artış, pH ve SO4 değerlerinde ise azalma meydana gelmiştir. Verilen bu değişkenlerde zamansal değişim önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.THESIS EVALUATION OF INFLUENCE OF AMIK LAKE DRAINAGE PROJECT ON THE PROPERTIES OF LAKE BASE SOIL AND GROUND WATER Derya ONDER DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Cevat KIRDA Year: 2003, Pages: 164 Jury: Prof.Dr.Cevat KIRDA Prof.Dr.Rıfat DERİCİ Prof.Dr.Kazım TÜLÜCÜ Doç.Dr.Mahmut ÇETİN Doç.Dr. Cafer GENÇO?LAN Aim of this present research is to determine the temporal changes on Amik lake drainage projects soils and ground water properties. In this research, the data, methods and results in the periods of 1983-1984 provided by General Directorate of State Hydraulic Works (DSİ) are used as a reference values. Soil and ground water samples collected from 42 different points in the area of 6483 hectares are used. About 20 years changes up the 2001-2002 seasons are searched. The changes in EC, ESP and organic matter content with time are found as statistically insignificant. The pH, CEC (30 to 60 cm depth) and the lime contents of the soil samples in 20 years time periods decreased, while the Ca+Mg content of the soils increased. The changes in above mentioned parameters with time are found as statistically significant. In the evaluation period, areas faced with the drainage problem (0 to 2 m depth) have been increased from 96.3 % to 98.8 %. In addition to this, EC values of ground water have been increased from 7.592 dS/m to 7.851 dS/m. Such an increase in the EC value of base water is statically insignificant. Average values of K, Ca+Mg, C03, HCO3, CI and SAR content of ground water increases, while the pH and SO4 content of base water are decreasing. Temporal changes above parameters are significant. In the mean soil hydraulic conductivity, % 5 increase is determined from 4.9 to 15.5 m/d. Consequently, no clear change on soil and ground water quality are observed in the 20 years evaluation period. However, it is determined that the drainage channels in Amik Plain are not sufficient to overcome the drainage problem. Old Amik Lake area is still faced with drainage problem preventing the agricultural activity.