Yalancı akasyanın (Robinia pseudocacia L. ) tohum-fidan özellikleri arasındaki ilişkiler ile fidanlıkta yetiştirme tekniği üzerine araştırmalar
Studies on the relationship between seed-seedling characteristics of black locust (Robinia pseudocacia L. ) and growing in nursery
- Tez No: 135807
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH GEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yalancı Akasya, Fidan Sıklığı, Morfolojik Kalite Özellikleri, Yalancı Akasya Tohumu, Fidan Kalite Sınıflaması, Black Locust, Seedling Density, Morphological Quality Characteristics, Black Locust Seeds, Seedling Quality Classification
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada yalancı akasya (Robinia pseudoacacia L.) tohumlarının orman yetiştirme açısından önem taşıyan 1000 dane ağırlığı, çimlenme engelini giderme olanakları, çimlenme enerjisi ve yüzdesi, tohum ağırlıkları ile fidan morfolojik özellikleri ve bunlar arasındaki ilişkiler, açık alan fidanlık işletmelerinde ve değişik fidan yetiştirme sıklıklarının morfolojik kalite özellikleri üzerine olan etkisi, ayrıca 9 örnek ağaca ait tohumlardan elde edilen fidanların morfolojik özelliklerinin değişkenlikleri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; üzerinde çalışılan 9 farklı ağacm gerek tohum özellikleri, gerekse bunlardan gelişen fidecik ve fidan özellikleri arasında önemli düzeyde farklılıklar bulunmuştur. Bunun yam sura tohumlarda kabuk sertliğinden kaynaklanan çimlenme engelini gideren en iyi yöntemin 5 dakika kaynar suda ve 9 saat oda sıcaklığındaki suda şişirme metodu olduğu anlaşılmıştır. Bu metodun uygulandığı tohumlarda çimlenme enerjisi % 46, çimlenme yüzdesi de % 96 olarak bulunmuştur. Ayrıca, değişik sıklık derecelerinde (3, 5, 7 cm ve kontrol) yetiştirilen yalancı akasya fidanlarına ait verilerin varyans analizi sonuçlarına göre; denenen 4 fidan sıklığının fidanların morfolojik kalite özellikleri üzerinde 0,001 olasılık düzeyinde etkili olduğu, bu sıklıklardan kalite kriterleri bakımından en nitelikli fidanların 20 x 5 cm aralık- mesafe ile yetiştirilen fidanlar olduğu ortaya çıkmıştır. TS 5624 / Mart 1988 tarihli fidan kalite sınıflandırmasına göre kontrol işlemine ait fidanların % 91'nin elverişsiz olduğu, aynı standartta yer alan I. kalite fidanların en çok (% 38) 5 cm aralıkla yetiştirilen fidanlar arasında olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, some characteristics of Black Locust (Robinia pseudoacacia L.) seeds were studied. 1000-seed weight, possibilities to remove germination obstacles, germination energy and percentage, relationship between seed weight and morphological characteristics of seedlings, effects of different seedling density on morphological quality characteristics of seedlings in open field nursery operations, in addition, variation on morphological characteristics of seedlings produced from seeds collected from 9 different trees were determined. As a result, there were significant differences not only in seeds collected from 9 trees, but also in seedling produced from these seeds. In addition, the results showed that the best way to remove germination obstacle due to seed coat hardneess was to soak the seeds first into boiling water for 5 minutes and then to keep them for 9 hours in the room temperature. Seeds receiving this treatment had germination energy of 46% and germination percent of 96%. Analysis of variance on data collected from Black Locust seedlings grown at different seedling densities (control and with 20x3 cm, 20x5 cm, 20x7 cm spacings) showed that theese four densities had a significant effect on morphological quality characteristics of the seedling at 0,001 probability level, and the best quality seedlings based on quality criteria were found where growing space was 20 x 5 cm. According to TS 5624 / March 1988 seedling quality classification, 91% of the seedlings grown in control treatmant were unsuitable, while the most (38%) of the first quality seedlings were grown where the distance was 5 cm.