Kırıkhan 408 Sulama Kooperatifi pompa randımanlarının belirlenmesi
A Research on the irrigation pump efficiencies of Kırıkhan 408 Irrigation Cooperative
- Tez No: 135891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERMET ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulamada pompaj, pompa randımanı, pompa değerlendirmesi, derin kuyu, Irrigation pumping, pump efficiency, pump evaluation, deep well
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET KIRIKHAN 408 SULAMA KOOPERATİFİ POMPA RANDIMANLARININ BELİRLENMESİ Araştırmada, Kırıkhan 408 Evler Sulama Kooperatifine ait derin kuyularının pompa randımanları belirlenmiştir. Ayrıca kooperatif işletmeciliği incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Kooperatife ait 21 kuyudan 18 adedi çalışmaktadır. Bu kuyularda debi, su seviyesi, akım ve gerilim değerleri ölçülmüştür. Şebekede» çekilen güç ve pompanın faydalı gücü hesaplanmıştır Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre kuyuların pompa ünfteierînin çalışma randımanı % 38,5 ile % 79,5 arasında değişmektedir. Kooperatif ayrıca sulama işletmeciliği yönünden de ele alınmış ve sulama alanı, sulama ücreti, sulama süresi ile tüketilen enerji miktarı irdelenmiştir. Bununla birlikte her bir kuyuya ilişkin birim alan ve birim debi için saatlik sulama ücreti hesaplanmıştır. Bu hesaplamalara göre sulama ücreti 576 - 1688 TL (1 ABD Dolan * 1 456 000 TL) arasında değişim göstermektedir. Kooperatife ait kuyulardan elde edilen debi ile sulanması gereken alan hesaplanmış ve bitkiye verilmesi gereken su miktarı ile su uygulama oram belirlenmiştir. Su uygulama oram 2001 yıh itibariyle % 29 ile % 123 değerleri arasında olup ortalama % 70 düzeyindedir. Ayrıca kooperatifin su ücretini belirlemesine yardıma olmak amacıyla, sulama süresine bağlı su ücreti belirlemeye alternatif olarak, birim hacme karşı gelen su ücreti de belirlenmiştir. Birim hacme karşı gelen su ücreti ise 47 - 127 TL arasındadır. Kooperatif işletmeciliği gelir ve gider dağılımı yönünden de incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kooperatifin en büyük gideri elektrik gideri, en büyük geliri ise sulama geliridir. 2003, 55 sayfe
Özet (Çeviri)
H ABSTRACT A RESEARCH ON THE IRRIGATION PUMP EFFICIENCIES OF KIRIKHAN 408 IRRIGATION COOPERATIVE In this study, pump efficiency of deep wells which belongs to the Kırıkhan 408 Houses Irrigation Cooperative were determined. In addition to this, management structure of that cooperative was inspected and evaluated. Currently 18 of the deep wells are used among the total of 21 deep wells. The water flow rate, water level, current and voltage consumption values of the pumps were measured. Power consumption of the electricity network and effective power consumption of the pumps were calculated. Results shows that the efficiency of the pumping units ranges from 38,5 % to 79,5%. The cooperative is also evaluated by irrigation management and the irrigation area, the irrigation price, the irrigation period and the amount of consumed power were examined. In addition, an hourly the irrigation price was accounted for unit field and unit water flow rate in each well. According to this calculation the irrigation price is exchanging between 576 and 1688 Turkish Liras (1 456 000 TL » 1 USD). The water application proportion for the 2001 is between 29 % and 123 % value and average level is 70 %. It is an alternative for the determination of water price that connected with irrigation period and the water price to the unit volume is determined. The water price for the unit volume is between 47 and 127 Turkish Liras. The cooperative management is evaluated also respect of the income and expenditure dissociation. According to this investigation the electricity expenditure is the biggest expenses, the biggest income of the cooperative is the irrigation income. 2003, 55 pages