Etlik piliçlerdeki yem seçimi kabiliyeti ve yetiştiricilikteki önemi
Ability of food choise in broiler and it's importance in raising
- Tez No: 135892
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER CAMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: yem seçimi, yem seçim kabiliyeti, broiler, performans, Choice feeding, ability of food choice, broiler, performance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET etlik piliçlerde yem seçimi kabiliyeti VE YETİŞTİRİCİLİKTEKİ ÖNEMİ Bu çalışmada üç farklı genotip (deneme-3 ve 4 'de ; Avian-43, Ross-508 ve Hubbard), değişik yaş grupları (deneme-2'del5., 21. ve 28. günlük yaş grubu) ve cinsiyetler dikkate alınarak, toplam 4 deneme ile etlik piliçlerde yem seçimi kabiliyetinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kontrol grubu hayvanları ticari yemle beslenirken (deneme-1 ve 4'de; 232, 223, 215g HP kg“1), yem seçimi gruplarına konsantre yem (deneme-1, 2, 3 ve 4'de 290 g HP kg”1), kırılmış mısır (deneme-1,2 ve 3'de 87 g HP kg“1,) ve dane buğday (deneme-4'de 112 g HP kg”1) sunulmuştur. Deneme-1 ve 3; 21 gün buyunca kafeste yürütülmesine karşın, deneme-4'de etlik piliçler 42 gün süresince yerde yetiştirilmişlerdir. Deneme- 2'de ise etlik piliçler üç değişik yaş grubuna ayrılarak deneme boyunca kafeste tutulmuştur. Deneme-1, 2 ve 3'de etlik piliçlerde bireyler arasında yem seçimi kabiliyeti bakımından farklılıklar olduğu belirlenmiştir (PO.01). Bunun yanında yem tüketiminin maksimum ve minimum değerlerine ilişkin aralığın yem seçimi gruplarında kontrol grubundaki bireylerden daha fazla olduğu gözlenmiştir. Deneme-4'de yem tüketimi balonundan genotipler arasında önemli farklılık bulunmuştur (P0.05). 2003, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
II ABSRTACT ABILITY OF FOOD CHOICE IN BROILER AND IT'S IMPORTANCE IN RAISING The present study, it was purposed to determine the differences the abilitiy of food choice in broiler chickens between individuals with 4 experiments by taking into consideration the sexes, various age groups (Experiment-2; 15., 21., 28 days of age) and 3 different broiler genotypes (Experiment-3. and 4.; Avian-43, Ross508, Hubbard). While the control chicks were fed commerical food (232, 223, 215g CP kg“1, Experiment 1 and 4), Choice-fed broiler chickens were offered consantrate food (290 g CP kg”1, Experiment- 1,2,3 and 4), crumbled maize (87 g CP kg“1, Experiment- 1,2 and 3) and Whole Wheat (1 12 g CP kg”1, Experiment-4). In Experiment 4 broiler chicks were reared in litter pens for 42 days, whereas and Experiment 1 and 3 were conducted in battery cages for 21 days. In Expariment 2 broiler chickens were divided to 3 various age groups (15., 21., 28 days of age) and holded in battery chage during the experiment. In Experiment 1, 2 and 3, it was determined that there were differences between individuals in brolier chickens relevant to their ability of food choice (PO.01). Furthermore, in choice-fed groups, it was observated that the distance of the maximum and niinimum values of feed consumption were showed larger distrubition than control groups. In experiment 4, it was found significant differences between genotypes in feed consumption (P0.05). 2003, 97 pages