Valproik asidin kare dalga voltametrisi ile tayini
Square wave voltammetric determination of valproic acid
- Tez No: 135981
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİYE NUR ONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Voltametri, kare dalga voltametrisi, ilaç analizi, valproik asit
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
VALPROIK ASİDİN KARE DALGA VOLTAMETRISI İLE TAYINI ÖZET Valproik asit (VPA) veya 2-n-propilpentanoik asit sodyum tuzu olarak epilepsi tedavisinde etkilidir. Yapısı diğer antiepileptik ve antikonvulsan ilaçlardan oldukça farklıdır. Kısa zincirli bir karboksiük asit olan valproik asit uçucudur. Bu nedenle gaz kromatografisi ile analizi için bir çok yöntem önerilmiştir. Valproat zayıf mor ötesi absorbansına sahiptir, bu da yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile valproik asit tayinini zorlaştırır. Yapılan literatür incelemesinde valproik asit için geliştirilmiş bir elektrokimyasal tayin yöntemine rastlanmamıştır. Bu nedenle de valproik asit tayini için voltametrik yöntem önerilmesi planlanmıştır. Çalışmamızda valproik asidin voltametrik tayini için NaOH. HCL KC1, KNO3, çözeltileri ve asetat, fosfat, sitrat ve Britton-Robinson tamponları kullanılmıştır. Destek elektrolit olarak Britton-Robinson tamponu seçilmiş. pH nm etkisi de incelendikten sonra pH 3,3 değeri analiz için seçilmiştir. Kare dalga için optimum şartlar belirlendikten sonra standart madde kullanılarak denemeler yapılmıştır. Yapılan incelemelerde valproik asit için -0,2 V (I) ve -0,7 V (II) civarında iki pik gözlenmiştir. Bu piklerin cevabı dönüşümlü voltametri ve Örneklemeli doğru akım polarografi teknikleriyle incelenmiş, akım türleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerden I nolu pikin difuzyon kontrollü olduğu, II nolu pikin ise adsorbsiyondan etkilenen difüzyon kontrollü pik olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışmada da indirgeme sonucu elde edilen piklerden I nolu pikin valproik aside, II nolu pikin ise valproat türüne ait olduğu sonucuna varılmıştır. Analiz amacı ile II nolu pik, geniş doğrusal aralığı nedeniyle tercih edilmiştir. 1, 46x10^- IxlO“3 M aralığında doğrusal cevaba sahip olan pik için alt teşhis ve alt tayin sınırlan sırasıyla l.OxlO”4 M ve lJOxlO"4 M olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntem ile geri alınabildik %105,2 ve %1 16,5 aralığında saptanmıştır. Analitik ölçümler için voltametri ve polarografik tüm ekipmanları içerisinde barındıran bir bilgisayar kontrollü sistem kullanılmıştır. Geliştirilen yöntem ticari preparatlarda ve idrarda standart ekleme yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Plazmada ilaç tayini için geliştirildiği taktirde pahalı ve zahmetli olan kromatografik ve immünolojik yöntemlere karşı iyi bir seçenek olarak sunulabilir.
Özet (Çeviri)
u SQUARE WAVE VOLTAMMETRIC DETERMINATION OF VALPROIC ACID ABSTRACT Valproic acid(VPA) or sodium salt of 2-n propilpenthanoic acid is effective in epilepsy treatment. Its structure quite differs from other antiepileptic and anticonvulsant drugs. As short chained carboxylic acid valproic acid is volatile. Thats why lots of methods suggested for the gas cromatography analising. Determination of valproic acid by the high pressure liquid cromatography is difficult due to its weak ultraviolet absorbance. In the literature there is no electrochemical determination method for valproic acid analysis. Here we planned vohammetric method for valproic acid determination. In our study, aqueous solutions of NaOH, HCL, KCL, KNO3 and asetat, phosphate, citrate and Britton-Robinson buffers are used for the valproic acid voltammetric determination. Britton-Robinson buffer has been chosen as the supporting electrolyte, and pH 3,3 value has been selected for the analysis, after the pH's effects has been evaluated. Experiments were performed using standard sodium valproate with square wave voltammetry after optimum experimental parameters were determined. In these experiments two peaks has been observed for valproic acid which are approximately at -0,2 V (I) and -0,7 V (II). These peaks have been investigated with cyclic voltammetry and sampled direct current polarography techniques and types of currents have been determined. With the experimental data gained, it's been fixed that peak 1 is diffusion controlled and peak 2 is also a diffusion controlled but affected by the adsorption. In this study it is concluded that peak I belongs to the reduction of valproic acid and peak II out comes from the reduction of valproate species. The peak 2 has been preferred for analytical purposes due to its large linear concentration range. Having linear concentration range between l^xlO“4 -lxlO'3 M, Limit of Dedectkm (LOD) and Limit of Quantification (LOQ) is determined as lxlO”4 M and l.lxlO^M respectively. With developed method recovery is in the range of % 105,3- % 1 16,5. A computer controlled system including voltammetric and pokrographic equipments has been used for the analytical measurements. The developed method has been applied to commercial preparations and urine using standard addition method.