Ünye-Boztepe (Ordu) orman koruma alanının floristik, fitososyolojik ve ekolojik özellikleri
The Phytosociological, floristic and ecological properties of Ünye-Boztepe (Ordu) forest protection area
- Tez No: 136002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Ünye, Türkiye, Flora, Vegetation, Unye, Turkey
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÜNYE-BOZTEPE (ORDU) ORMAN KORUMA ALANININ FLORİSTÎK, FİTOSOSYOLOJİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ. ÖZET Bu çalışmada Ünye-Boztepe Orman Koruma Alanının flora ve vejetasyonu çalışılmıştır. Araştırma alanı, Ünye'nin doğusunda, Samsun-Ordu karayoluna 5 km mesafededir. Araştırma süresince bölgede 78 farklı familyaya ve 230 cinse ait 355 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Bunlardan 62 tanesi A6 karesi için yeni kayıttır. Araştırma alanının vejetasyonu, Braun-Bianquet (1932) metoduna göre çalışılmıştır. Sonuçta üç farklı vejetasyon tipine ait 4 bitki birliği ve 1 alt birlik tespit edilmiştir. Araştırma alanında tespit edilen bitki birlikleri şunlardır : 1. Maki Vejetasyonuna Ait Birlikler: a) Caliuno s/ulgaris-Arbutetum andrachnes Nova. 2. Orman Vejetayonuna Ait Birlikler: a) Fago orientaiis-Casianetum sativae Vural 1987 quercetosum hartwissianae Nova. b) Carpino betuii-Populeium iremulae Nova. 3. Nemli Dere Vejetasyonuna Ait Birlikler: a) Diospyros loîus-Ainetum barbatae Nova.
Özet (Çeviri)
THE PHYTOSOCIOLOGiCAL, FLORISTiC AND ECOLOGiCAL PROPERTIES OF UNYE-BOZTEPE (ORDU) FOREST PROTECTION AREA ABSTRACT in this study, the flora and vegetation of Unye-Boztepe Forest Protection Area were investigated. The research area is located 5 km distance from Samsun-Ordu highway, at the east of Unye. During the study, 355 species beiog to 230 genus and 78 families were determined. It has been found that 62 of them are new records for the square A6. The method of Braun-Blanquet (1932) was used for the vegetation researehs in the research area. Finally 4 plant associations and 1 subassociation were determined which are belonging to three different types of vegetation. Plant associations which are located at the research area presented beiow. 1. Association Belongs To Maquis Vegetation: a) Calluno vuigaris-Arbuteium andrachnes Nova. 2. Associations Belong To Forest Vegetation: a) Fago orientaiis-Casîanetum sativae Vural 1987 quercetosum hartwissianae Nova. b) Carpino betuli-Populeium iremuiae Nova. 3. Association Belongs To Humid Stream Vegetation. a) Diospyros iotus-Alnetum barbatae Nova.