Ağız otu (Nicotiana rustica)'nın serum sialik asit düzeyine etkisinin araştırılması
The Investigation of the effects of oral snuff (Nicotiana rustica) on serum sialic acid levels
- Tez No: 136197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÇİL, YRD. DOÇ. DR. NACİYE KURTUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız otu, Nicotiana Rustica, Sigara, Sialik Asit m, Oral Snuff, Nicotiana Rustica, Cigarette, Sialic Acid IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETSefa DOĞRULUK PAÇACI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET AĞIZ OTU (Nicotiana rusticayMJN SERUM SIALIK ASİT DÜZEYİNEETKİSİNİN ARAŞTIRILMASISEFA DOĞRULUK PAÇACI DANIŞMAN: Yrd.Doç.Dr. M. Yaşar ÇİL : Yrd.Doç.Dr. Naciye KURTUL Yıl : 2003 Sayfa:38 Jüri : Yrd.Doç.Dr. M. Yaşar ÇİL : Yrd.Doç.Dr. Naciye KURTUL : Doç.Dr. Metin DIĞRAK : Yrd.Doç.Dr. Özlem ERDOĞRUL : Yrd.Doç.Dr. Muhsin EZER Bu çalışma, ağız otu ve sigara kullanımının serum total sialik asit (TSA) düzeyine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, ağız otu kullanan 44, sigara içen 41 ve sağlıklı 41 kişiyi kapsamıştır. Serum TSA düzeyleri periyodik asit- TBA metoduna göre ölçülmüştür. Serum TSA düzeyi, ağız otu ve sigara içen kişilerde, sağlıklı kişilere göre yüksek olup aradaki fark istatistiksel olarak önemlidir (p0.05). İçilen sigara sayısının artışı ile serum TSA düzeyinin arttığı, ancak aradaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı, aynı şekilde kullanılan ağız otu miktarının artışı ile de serum TSA düzeyinin arttığı ancak aradaki farkın istatistiksel olarak önemli olmadığı görülmüştür. Sonuçta ağız otu ve sigara şeklinde tütün kullanımının serum TSA düzeyini arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSEFA DO?RULUK PAÇACI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLEED SCD2NCES DEPARTMENT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT THE INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF ORAL SNUFF (Nıcoüana rusUcd) ON SERUM SIALIC ACID LEVELS SEFA DO?RULUK PAÇACI SUPERVISOR : Yrd.Doç.Dr. M. Yaşar ÇİL : Yr.Doç.Dr. Naciye KURTUL Year : 2003 Pages: 38 Jury : Yrd.Doç.Dr. M. Yaşar ÇİL : Yrd.Doç.Dr. Naciye KURTUL : Doç.Dr. Metin DI?RAK : Yrd.Doç.Dr. Özlem ERDO?RUL : Yrd.Doç.Dr. Muhsin EZER In this study, we aimed to investigate of the consumed cigarette and oral snuff the effect on total serum sialic acid (TSA) levels. The investigation has included 41 smokers, 44 oral snuff and 41 healthy persons. TSA serum levels were measured with method periodic acid-TBA. We have found that serum TSA levels were higher in smokers (p0.05). We have also observed a positive correlation between serum TSA level and the number of cigarette consumed, but the difference statistically is not important Similarly, serum TSA level increased with the amount of snuff that was consumed significant difference was not observed between two parameters. We have concluded that serum TSA levels are increased by the use of tobacco as a result of cigarette smoking and using oral snuff.