Kahramanmaraş-Yavşan dağındaki sedir (Cedrus libani A. Rich. ) meşcerelerinde kuruluş özellikleri ve silvikültürel öneriler
Stand structures and silvicultural suggestions in cedar of lebanon (Cedrus libani A. Rich. ) stands in Yavşan mountain, Kahramanmaraş
  1. Tez No: 136198
  2. Yazar: VEYSEL AYYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT DERYA AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toros Sediri, Yavşan Dağı, Meşcere Kuruluşları, Silvikfiltûrel İşlemler in, Cedar of Lebanon, Yavşan Mountain, Stand Structures, Silvicultural Treatments IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZETVeysel AYYILDIZ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ-YAVŞAN DAĞINDAKİ SEDİR (Cedrus libani A. Rich.) MEŞCERELERİNDE KURULUŞ ÖZELLİKLERİ VE SİLVİKÜLTÜREL ÖNERİLER Veysel AYYDLDIZ DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Mahmut D. AVŞAR Yıl : 2003 Sayfa : 69 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mahmut D. AVŞAR : Prof. Dr. Musa GENÇ : Yrd. Doç. Dr. Alaattin YÜKSEL Bu çalışmada, Kahramanmaraş- Yavşan dağında bulunan Toros sediri meşcerelerinin kuruluş özellikleri incelenerek, bu meşcereler için uygun gaye kuruluşları ve bu gayelere ulaşabilmek için uygulanabilecek silvikfiltfirel işlemler değerlendirilmiştir. Meşcere kuruluşlarını ortaya koyabilmek amacıyla saf ve karışık sedir meşcerelerinden 6 adet örnek alan alınmıştır. Bu örnek alanlarda yapdan ölçümler yardımıyla meşcere profilleri çizilmiştir. Yapdan incelemelerle doğal gençleşme ve ekolojik koşulları tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırma alanmda bulunan saf sedir, sedir+karaçam, sedir+göknar ve sedir+goknar+karaçam karışık meşcerelerinin kuruluşları ortaya konulmuştur. Bu meşcerelerde genellikle iki tabakalıya benzer, gevşek veya ışıklı kapalı bir kuruluş bulunmaktadır. Araştırma alanındaki meşcere kuruluşları gaye kuruluşlarından az veya çok uzak olup, bu kuruluşların oluşmasmda özellikle kaçak kesimler, keçi otlatmacıhğı ile bakım çalışmalarının yetersizliği başta gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTVeysel AYYILDIZ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT STAND STRUCTURES AND SILVICULTURAL SUGGESTIONS IN CEDAR OF LEBANON (Cedrus libani A. Rich.) STANDS IN YAVŞAN MOUNTAIN, KAHRAMANMARAŞ Veysel AYYDLDIZ Supervisor : Assist. Prof. Dr. Mahmut D. AVŞAR Year : 2003, Pages :69 Jury : Assist. Prof. Dr. Mahmut D. AVŞAR : Prof. Dr. Musa GENÇ : Assist. Prof. Dr. Alaattin YÜKSEL In this research, characteristics of stand structures in Cedar of Lebanon stands which is located in Yavşan Mountain of Kahramanmaraş were studied, and suitable goal structures and silvicultural treatments to reach these goal structures were evaluated. Six of pure and mixed cedar stands were sampled to determine the stand structures in the species. Stand profiles were drawn by using measurements made in these sample plots. In the results of examinations, natural regeneration and its ecological conditions were determined. At the end of the research, structures of pure cedar, cedar+black pine, cedar+Taurus fir, and cedar+Taurus fir+black pine stands were determined. Structures of these stands were found generally as like two-storied, loose or lightened crown closures. The stand structures of the research area were more or less far from goal structures. Especially illegal cuttings, goat grazing and insufficient forest tending activities played important roles in occurring of these stand structures.