Aynı pamuk (G. hirsitum L. ) (Erşan-92) çeşidine ait balyalarda parti ve tek balya sistemlerinin pamuk tasnif kriterleri ile lif karakterleri yönünden karşılaştırılması
Comparison of the averaging-party-bales system with the individual-bale-classification system in cotton (G. hirsitum L. ), obtained from the same variety (Erşan-92), for classification criteria and lint characteristics
- Tez No: 136199
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OĞLAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Balya, Parti yöntemi, Tek balya yöntemi, Kalite unsurları, Cotton, Bale, Averaging-party-bales, Individual-bale-classification, Quality components. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZETKenan AYAZ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PAMUK EKSPERLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET AYNI PAMUK ( G.hırsutum L. ) (Erşan-92) ÇEŞİDİNE AİT BALYALARDA PARTİ VE TEK BALYA SİSTEMLERİNİN PAMUK TASNİF KRİTERLERİ İLE LİF KARAKTERLERİ YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRLMASI Kenan AYAZ Danışman: Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI Yıl :2003, Sayfa: 28 Jüri : Prof. Dr. Mustafa OĞLAKÇI : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd.Doç.Dr. Yüksel BÖLEK Bu çalışma, 2001 yılında, aynı pamuk {G.hırsutum L) (Erşan-92) çeşidine ait balyalarda parti ve tek balya sistemlerinde, örnek alma yöntemlerine göre alınan lif örneklerinden tasnif kriterleri ile lif karakterleri yönünden karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; parti ve tek balya sistemleri yöntem olarak ve her yöntem içerisinde örnek elde edilme işlemi ise, uygulamalar olarak düzenlenmiştir. Aynı çeşidin kütlüsünden elde edilen 114 balya üzerinde yöntem ve uygulamalar oluşturulmuştur. Yöntemler ve yöntem içerisindeki uygulamalar lif karakterleri yönünden karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışma sonucuna göre; yöntemler arasında önemli düzeyde farklılık bulunamamıştır. Pamuk kızağından örnek alma ile doğrudan balyadan keserek ve çekerek örnek alma yönünden; lif inceliği, lif uzunluğu, kısa lif oranı, lif kopma uzaması, lifte yabancı madde alanı, lif parlaklığı, lifte sanlık, uniformite oranı ve colour grade yönünden istatistik! olarak farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ancak, lif standartları dikkate alındığında; lif uzunluğu, kısa lif oranı ve renk yönünden farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTKenan AYAZ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARMENT OF COTTON EXPERTISE MSc THESIS ABSTRACT COMPARISON OF THE AVERAGING-PARTY-BALES SYSTEM WITH THE INDIVIDUAL-BALE- CLASSIFICATION SYSTEM IN COTTON (G.hirsutum L. ), OBTAINED FROM THE SAME VARIETY (ERSAN 92)» FOR CLASSIFICATION CRITERIA AND LINT CHARACTERISTICS Kenan AYAZ Supervisor: Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI Year : 2003, Page: 28 Jury : Prof. Dr. Mustafa O?LAKÇI : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Assist. Prof.Dr. Yüksel BÖLEK This study was conducted to compare the averaging-party-bales system with the individual-bale-classification system, sampled according to their sampling procedures, belonging to the same cotton variety, for classification criteria and lint characteristics in 2001. Party and individual bale systems were considered as methods while their process of obtaining samples were as applications. Both systems and applications were applied to 114 bales which obtained from seed cotton of the same variety. Methods and applications within each method were compared in terms of fiber characterictics. There was no significant difference between methods, but lint fineness, lint length, short fiber ratio, fiber strength, trash area, reflectance, yellowness, uniformity ratio, color grade are significantly different for sampling before pressing, and pulling or cutting directly from bale. In consideration of lint technology standarts, It can be concluded that lint length, short fiber ratio and color grade are statisticially different.