Kaynaştırma eğitimi ve özel eğitim sınıfına devam eden zihin yetersizliği olan öğrencilerin ders çalışma becerilerinin incelenmesi
Examining the study skills of students with intellectual disabilities continuing to special education class and inclusive education
  1. Tez No: 566707
  2. Yazar: EMİNE YAVŞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ÇIKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders Çalışma Becerisi, Kaynaştırma Eğitimi, Özel Eğitim, Study skills, inclusive education, special education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, kaynaştırma eğitimi alan öğrenciler ile özel eğitim sınıfına devam eden zihin yetersizliği olan öğrencilerin ders çalışma becerilerini belirlemektir. Ayrıca, kaynaştırma sınıflarında eğitim veren öğretmenler ile özel eğitim sınıflarında eğitim veren öğretmenlerin ders çalışma becerilerini geliştirme becerilerini belirlemekte araştırmanın diğer amacıdır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş İlinde MEB'e bağlı ilkokul ve ortaokulda kaynaştırma öğrencisi bulunan sınıflarda derse giren 75 öğretmen ile hafif düzey özel eğitim sınıflarında derse giren 75 öğretmen olmak üzere toplam 150 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veriler,“Öğrenci Demografik Bilgi Formu”,“Öğretmen Demografik Bilgi Formu”ile Kaner ve Kesiktaş (2006) tarafından geliştirilen,“Ders Çalışma Becerilerini Değerlendirme Ölçeği/ Öğretmen Formu”ve“Ders Çalışma Becerilerini Geliştirme Ölçeği/ Öğretmen Formu”kullanılarak toplanmıştır. Veriler, SPSS 21 ile analiz edilmiştir. Ayrıca parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için t testi ile nonparametrik testlerden Kruskal Wallis H testi ve Mann Whitney U testinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler öğrenciler için kademe, cinsiyet, destek eğitim (özel ders/ rehabilitasyon) alma durumu, okuldaki destek eğitim odasından yararlanma durumu, kardeş sayısı, öğrencinin kendine ait sessiz çalışma alanının olma durumu değişkenlerine göre incelenmiştir. Özel eğitim ve kaynaştırma öğrencilerinin kademe, kardeş sayısı, destek eğitim alma, sessiz ders çalışma alanının olması değişkenlerinde benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Okuldaki destek eğitim odasından yararlanan öğrencilerin ders çalışma beceri düzeylerinin pozitif yönde anlamlı farklılık gösterdiği, kaynaştırma eğitimine devam eden kız öğrencilerin ders çalışma becerilerinin erkek öğrencilerden yüksek olduğu belirlenmiştir. Diğer değişkenler içinde sonuçların farklılaştığı görülmüştür. Ayrıca elde edilen bulgular öğretmenlerin cinsiyet, yaş, eğitim verdiği sınıf, özel eğitimli öğrenci ile çalışma deneyimi, özel eğitim hakkında eğitim alma durumu değişkenleri ile ders çalışma becerilerini geliştirme becerileri arasında farklılıklar olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the study skills of the students with inclusive education and the students with intellectual disability who attend the special education class. Moreover, the aim of the study is to determine the skills of the teachers working in inclusive classes and the teachers working in special education classes to improve their study skills. Descriptive survey model was used in the research. The working group of the study consisted of a total of 150 teachers, 75 teachers who are giving lessons in inclusive education classess in primary and secondary schools affiliated to the Ministry of Education in Kahramanmaraş province and 75 teachers who are giving lessons in light level speacial education classes. The data were collected by using“ Student Demographic İnformation Form”,“Teacher Demograhphic İnformation Form”and“Studying Skills Evaluation Scale / Teacher Form”and“Studying Skills Developing Scale / Teacher Form”which are developed by Kaner and Kesiktas (2006). Data were analyzed by SPSS 21. Also, parametric T test for unrelated samples, and nonparametric Kruskal Wallis H test and Mann withney U test were used. The data obtained were analyzed according to the variables such as, grade, gender, status of receiving support education (tutoring / rehabilitation), utilization of support education room in the school, number of siblings and presence of the student's own silent study area. Similar results were reached in the variables of special education and inclusive students' level, number of siblings, receiving support education and having silent study area. It has been determined that the study skill levels of the students who benefit from the support education room in the school show a significant positive difference, and the study skills of the female students who continue the inclusive education are higher than the male students. It was seen that the results differ among other variables. In addition, the findings showed that there were differences between teachers' gender, age, classroom, experience of working with specially educated students, status of receiving education about special education and their ability to develop their study skills.