Sır baraj gölü kirliliğinin fiziko-kimyasal parametrelerle incelenmesi
Investigation of Sır dam lake's pollution with physico-chemical parameters
  1. Tez No: 136217
  2. Yazar: UĞUR ÇÖMLEKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kahraman Maraş, Sır Baraj Gölü, Su Kirliliği, Fiziko-Kimyasal Parametreler m
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETUğur CÖMLEKCİOĞLU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET SIR BARAJ GOLÜ KİRLİLİĞİNİN FIZIKO-KIMYASAL PARAMETRELERLE İNCELENMESİ UĞUR ÇOMLEKÇIOGLU Danışman: Prof.Dr. Emine BAYRAKTAROGLU Yıl : 2003, Sayfa : 80 Jüri :Prof.Dr. Emine BAYRAKTAROGLU :Prof.Dr. Cengiz BAHADIROĞLU :Yrd.Doç.Dr. Ahmet ALP Kahraman Maraş kentinin 33 km doğusunda bulunan Sır Baraj Gölü'nde meydana gelen kirlilik düzeyi Ekim 2001-Eylül 2002 arasında fiziko-kimyasal parametrelerle incelenmiştir. Sır Baraj Gölü'nden 6 istasyon belirlenmiş ve bu istasyonlardan bir yıl boyunca her ay düzenli olarak su örnekleri toplanarak analiz edilmiştir. Su örneklerinde sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, iletkenlik, nitrit, nitrat, amonyum, fosfat, sülfat, kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, demir, mangan, çinko, nikel ve kurşun analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde Sır Baraj Gölü'nde Kahraman Maraş kentinden kaynaklanan bir kirlenmenin meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Baraj gölünde belirlenen tüm istasyonlarda nitrit ve fosfat kirliliğin önemli boyutlarda olduğu görülmüştür. Bununla birlikte şehre en yakın noktaları oluşturan Aksu ve Afşar istasyonlarında kurşun konsantrasyonunun yüksek olduğu bulunmuştur. Bulgular, Su Kalitesi Kontrolü Yönetmeliği'ne göre değerlendirildiği takdirde Aksu ve Avşar bölgelerinin çok kirlendiği, bu bölgeleri takibende Cüceli ve Kızıldamlar bölgelerinin de kirlenmekte olduğu ortaya çıkmış, Ceyhan ve Körsulu bölgelerinin ise temiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUggr COMLEKCIO?LU UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF SIR DAM LAKE'S POLLUTION WITH PHYSICO-CHEMICAL PARAMETERS U?UR ÇOMLEKÇIOGLU Supervisor : Prof.Dr. Emine BAYRAKTARO?LU Year : 2003, Pages : 80 Jury : Prof.Dr. Emine BAYRAKTARO?LU : Prof.Dr. Cengiz BAHADIRO?LU : Assist.Prof.Dr. Ahmet ALP In this study, pollution level of Sir Dam Lake, which is situated in 33 km. east of Kahraman Maras, has been investigated with psycho-chemical parameters between October 2001 and September 2002. Six stations were determined for sampling in Sir Dam Lake. Water samples were collected from these stations monthly during the study. From the samples temperature, pH, dissolved oxygen, conductivity, nitrite, nitrate, ammonium, phosphate, sulphate, calcium, magnesium, sodium, potassium, iron, mangan, zinc, nickel and lead were analyzed. It was determined that there was a pollution which was arisen from Kahraman Maraş. Nitrite and phosphate pollution became important levels in all stations. However, high lead concentrations were found in Aksu and Avşar stations, which were the nearest points to the city. Results were evaluated according to“Water Pollution Controlling Instruction”and it is observed that Aksu and Afşar were the most polluted regions. The pollution levels of Çüceli and Kizildamlar were seemed that they are going to be polluted. Key Words : Kahraman Maraş, Sir Dam Lake, Water Pollution, Physico-Chemical Parameters IV