Cevizlerde meyve kuşağı uygulaması üzerine bir araştırma
A Study on the stem girdling in walnut trees
- Tez No: 136218
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Bodurluk, Boğma uygulaması II, Walnut, Dwarfing, Stem Girdling III
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Ahmet SABANCI KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET CEVİZLERDE MEYVE KUŞAĞI UYGULAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ahmet SABANCI DANIŞMAN : Doç.Dr. Semih ÇAĞLAR Yıl : 2003, Sayfa : 36 Jüri : Doç.Dr. Semih ÇAĞLAR Prof.Dr. Bekir Erol AK Yrd.Doç.Dr. Yusuf NİKPEYMA Bu araştırmada gövdeden yapılan kuşaklı boğma uygulamasının Yalova 1 ve Yalova 4 ceviz ağaçlarının bazı vegetatif ve generatif gelişme özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Genç ceviz ağaçlarının gövdesine takılan 10 cm boyunda 5 cm eninde çinko levhalar kelepçeler yardımıyla sıkıştırılarak boğma etkisi yapması sağlanmıştır. Araştırmada uygulama yapılan ve tanık ağaçlarda sürgünlerin uzunluk, çap ve boğum aralıkları, terminal göz ile erkek göz çapları, meyvelerin en ve boyları, özel yaprak ağırlığı, yaprak % N kapsamı, birim yaprak alanına düşen azot miktarı, sürgünlerdeki toplam ve indirgen şeker içerikleri saptanmıştır. Kuşaklı boğma uygulaması cevizlerde sürgünlerin kısalmasına ve boğum aralıklarının daralmasına yol açmıştır. Kuşaklı boğma uygulaması terminal gözlerin iriliği üzerine olumlu etki yaparken erkek çiçek gözlerinin iriliği üzerine etkili olmamıştır. Boğma yapılan ağaçlarda çiçeklenme bir hafta kadar erken gerçekleşmiş ve meyve irilikleri artmıştır. Uygulama yapılan ağaçların özel yaprak ağırlıkları, % N kapsamları, birim yaprak alanındaki azot miktarları tanık ağaçlara göre yüksek bulunmuştur. Tanık ağaçlarda toplam şeker içeriğinin uygulama yapılanlara göre daha fazla olduğu görülürken, kuşaklı boğma uygulanan ağaçlarda ise indirgen şeker miktarlarının daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Ceviz ağaçlarında gövdeden yapılan kuşaklı boğma uygulamasının vegetatif gelişmeyi baskı altına alması ve generatif gelişmeyi uyarması nedeniyle kısmi bodurluk sağlayabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ahmet SABANCI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF HORTICULTURE MSc THESIS ABSTRACT Ahmet SABANCI SUPERVISOR : Assoc. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR Year : 2003, Pages : 36 Jury : Assoc. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR Prof.Dr. Bekir Erol AK Assist. Prof.Dr. Yusuf NIKPEYMA In this study, the effects of stem girdling in Yalova 1 and Yalova 4 walnut trees on the vegetative and reproductive developments were studied. The trees were stem girdled with zinc plates (10 cm length and 5 cm width) with a pressure performed by metal belts. The length, diameter and inter-nodal length of shoots, the diameter of terminal bud and male buds, the length and width of nuts, specific leaf weight, leaf N percentage, N content of per cm2 leaf area., total and reducing sugar contents of the shoots were determined. Stem girdling shortened the shoot and inter-nodal lengths, but increased the shoot diameters. Girdling did not affect the size of male buds, but increased the size of terminal buds. Female buds on girdled trees flowered one week earlier than the control trees, resulting in bigger nut size. Specific leaf weight, leaf N percentage, N content of per cm2 leaf area, were found to be at a higher levels in the girdled trees. Total sugar content was higher in control trees, however, reducing sugars was highest in the girdled trees. Since stem girdling limited the the vegetative development and manifested a stimulative effect on the reproductive parts, it was concluded this method could create a partial dwarfing in walnut trees.