Kahramanmaraş koşullarında makarnalık buğday genotiplerinin verim ve verim unsurlarının incelenmesi
Investigation of yield and yield components of durum wheat genotypes for Kahramanmaraş region
- Tez No: 136222
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Genotip, Çeşit, Verim, Verim Unsurları m, Wheat, Genotype, Variety, Yield, Yield Components rv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
QZETHalil PQLAT KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA MAKARNALIK BUĞDAY GENOTİPLERİNİN VERİM VE VERİM UNSURLARININ İNCELENMESİ Halil POLAT DANIŞMAN: Prof. Dr. Aydın AKKAYA Yıl: 2003 Sayfa: 49 Jüri : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU : Yrd. Doç. Dr. K. Sinan DAYISOYLU Bu araştırma Kahramanmaraş koşullarında, yöreye uyum sağlayabilecek yüksek verimli makarnalık buğday çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 16 makarnalık buğday genotipi, 2001-2002 ürün yılında, tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yetiştirilmiştir. Buğday genotiplerinin metrekaredeki başak sayısı, başak boyu, bitki boyu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bayrak yaprak uzunluğu,, bayrak yaprak eni, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, biyolojik verim, hasat indeksi tane dolum periyodu, vejetatif periyot, ekim olgunlaşma süresi ve tane verimi gibi karakterler üzerinde durulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, metrekaredeki başak sayısı, başaktaki tane sayısı, biyolojik verim dışında incelenen tüm özellikler yönünden genotipler arasındaki farklar önemli olmuştur. Genotiplerin tane dolum periyodu 31.0-39.3 gün, vejetatif periyot 167-175 gün, ekim olgunlaşma süresi 211.3-214.3 gün, metrekaredeki başak sayısı 574-681 adet, başak boyu 5.32-7.33 cm, başaktaki tane ağırlığı 0.712-2.236g, başaktaki tane sayısı 25.90-43.00 adet, bitki boyu 84.4-120.2 cm, bayrak yaprak uzunluğu 24.2-29.2 cm, bayrak yaprak eni 1.602-1.955 cm, bin tane ağırlığı 34.53-49.45 g, hektoütre ağırlığı 79.4-82.8 kg, biyolojik verim 1723-2056 kg/da, tane verimi 599.8-864.0 kg/da ve hasat indeksi % 33.30-51.63 arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Gediz -75, Ege-88, Syran-4, NN90-E3, 11264, Balcah-2000, 11272, Bagan-5, Fuatbey-2000, Zenith, 11273, İona, Svevo, Altar-84 STN, Amanos-97, 164 genotiplerden sırasıyla 864.0 kg/da, 853.5 kg/da, 853 kg/da, 850.8 kg/da, 836.8 kg/da,813 kg/da, 795.5 kg/da, 792.5 kg/da, 790.5 kg/da, 787.5 kg/da, 780 kg/da,779.5 kg/da, 763.3 kg/da, 745.8 kg/da, 704.3 kg/da, 599.8 kg/da olarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTHalil PQLAT UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME HOPEFUL DURUM WHEAT GENOTYPES FOR KAHRAMANMARAŞ REGION Halil POLAT Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydın AKKAYA Year: 2003 Page: 49 Jury : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU : Yrd. Doç. Dr. K. Sinan DAYISOYLU This research was carried out to determine high yielding and suitable durum wheat genotypes for Kahramanmaraş conditions. In the experiment, 16 wheat genotypes were grown in randomized completed block design, with four replications, in 2001-2002 crop season. Wheat genotypes were head number/m2, head lenght, plant height, number of grain per head, grain weight per head, flag leaf lenght, flag leaf widthtest, 1000-grain weight, test weight, biomass, harvest index, examined for grain filling period, vegetative period, days -to maturity and grain yield. According to the results obtained from research, except head number/m2, number of grain per head and biomass genotypes were significantly different for all the investigated traits. The values of genotypes were changed between grain filling period 31.0-39.3 days, vegetative period 167-175 days, days to maturitiy 211.3-214.3 days, head number/m2 574-681, head lenght 5.32-7.33 cm, grain weight per head 0.712-2.236g, number of grain per head 25.90-43.00, plant height 84.4-120.2 cm, flag leaf lenght 24.2-29.2 cm, flag leaf widthtest weight 1.602-1.955 cm, 1000-grain weight 34.53-49.45 g, test weight 79.4-82.8 kg, biomass 1723-2056 kg/da, grain yield 599.8- 864.0 kg/da and % 33.30-51.63 for harvest index. The highest grain yield were optained from Gediz-75, Ege-88, Syran-4, NN90-E3, 11264, Balcah-2000, 11272, Bagan-5, Fuatbey-2000, Zenith, 11273, İona, Svevo, Altar-84 STN genotypes with 864, 853.5, 853, 850.8, 836.8, 813, 795.5, 792.5, 790.5, 787.5, 780, 779.5, 763.3, 745.8 kg/da grain yield, respectively.