Yüksek gerilimli elektrik akımının bazı buğday çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisi
High voltage electrical currents on the yield and yield components of different bread wheat cultivars
- Tez No: 136223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVRİCAN DOKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Buğday, Şoklama, Elektrik akımı, Genotip, Çeşit, Verim, Verim Unsurları m, Wheat, shock, electrical current, genotypes, cultivars, yield and yield components. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZETBayram ÖZEL KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET YÜKSEK GERİLİMLİ ELEKTRİK AKIMININ BAZI BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİBayram ÖZEL DANIŞMAN: Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Yıl: 2003 Sayfa: 34 Jüri : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV : Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI Bu araştırma Kahramanmaraş koşullarında farklı dozlardaki yüksek gerilimli elektrik akımının buğday bitkisinde verim ve verim unsurları üzerine etkisini belirlemek amacı ile 2000-2001 yetiştirme yılında yürütülmüştür. Araştırmada Seri- 82, Seyhan-95 ve Balatilla buğday çeşitleri kullanılmıştır. Buğday çeşitlerinin tohumlan, yüksek gerilimli elektrik akımıyla farklı düzeylerde şoklandıktan sonra ekilmiştir. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre düzenlenmiş olup, çeşitler ana parsellere, elektrik düzeyleri ise alt parsellere yerleştirilmiştir. Araştırmada; vejetasyon süresi peryod, tane dolum süresi, ekim-olgunlaşma süresi, bitki boyu, başak uzunluğu, metrekaredeki başak sayısı, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, biyolojik verim, hasat indeksi ve tane verimi incelenmiştir. Farklı düzeylerdeki elektrik akımı, vejatasyon süresi üzerindeki etkisi önemli, diğer karakterler üzerindeki etkisi ise önemsiz olmuştur. Çeşitler arasında farklılık bin tane ağırlığı, vejatasyon süresi, ekim-olgunlaşma süresi ve metrekaredeki başak sayısı yönünden önemli olurken, diğer karakterler yönünden önemsiz bulunmuştur. İncelenen karakterlerden sadece tane verimi üzerine çeşit*düzey interaksiyonunun önemli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBayram ÖZEL UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT HIGH VOLTAGE ELECTRICAL CURRENTS ON THE YIELD AND YIELDCOMPONENTS OF DIFFERENT BREAD WHEAT CULTIVARSBayram ÖZEL Supervisor : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Year: 2003 Page: 34 Jury : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU : Prof. Dr. Sefer MUSTAFAYEV : Yrd. Doç. Dr. İrfan Ersin AKINCI This research was carried out to determine the effect of different high voltage electrical currents on the yield and yield components of different bread wheat cultivars in the 2000-2001 crop season. In the experiment, seed of three bread wheat cultivars (Seri-82, Seyhan-95 and Bal-Atilla) were sown after applying of different electrical currents (10, 15, 20, 25 kV/cm2 and control). Experiment was arranged in the split plots design with 4 replications, cultivars were main plots, electrical doses were also subplots. In the experiment, vegetative period, grain filling period, days to maturity, plant height, head length, head number per square meter, grain number per head, grain w eight p er h ead, 1000-grain weight, test weight, biomass, harvest index and grain yield were investigated. The effect of different electrical currents was only significant for the vegetative period, while it was not significant for the other traits. Cultivars were also significantly different for 1000-grain weight, vegetative period, days to maturity and head number per square meter, while they were not significantly different for the other traits. Cultivars*dose interaction was significant for only grain yield among the investigated traits.