Çamlıyayla (Mersin) yöresinin tektonostratigrafik özellikleri
Tectonostratigraphic characteristics of Çamlıyayla (Mersin) region
  1. Tez No: 136244
  2. Yazar: SERKAN EKİNGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tektonostratigrafi, Tersiyer, Ecemiş Fayı, Namrun Fay Segmenti, Mersin, Tectonostratigraphy, Tertiary, Ecemiş Fault, Namrun Fault Segment, Mersin 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz Çalışma alanı, Orta Toroslarm güney bölümünde yer alan Çamlıyayla (Namrun) ilçesi ve ilçenin güney kesimindeki yaklaşık 130 km2 lik alanı kapsar. Çamlıyayla (Namrun) ve yakın yöresindeki kaya birimlerini ve tektonostratigrafîk özelliklerini belirlemeyi amaç edinen bu çalışmada 7 ayrı kaya stratigrafi birimi ayırtlanmıştır. İnceleme alanının temelini Triyas-Kretase zaman aralığında sığ denizel bir ortamda çökelmiş olan Demirkazık formasyonu oluşturmaktadır. Bu birim üzerine açısal uyumlu olarak kumtaşı-marn ve türbiditik çakıltaşlan ile temsil edilen Üst Kampaniyen - Maastrihtiyen yaşlı Yavca formasyonu gelir. Her iki birimde peridotit, serpantinit, gabro, radyolarit ve kireçtaşı blokları içeren Fındıkpman Karışığı tarafından tektonik dokanakla üzerlenmektedir. Yukarıdaki birimler üzerinde Tersiyer yaşlı çökel istifleri açısal uyumsuzlukla yer alır. Bunlar sırasıyla kumtaşı, konglomera-silttaşı ardalanmalarından oluşan ve karasal ortamda çökelmiş Gildirli formasyonu, alt seviyeleri çakıltaşı-kumtaşı, üst seviyeleri kumtaşı-killi kumtaşlan ile temsil edilen sığ denizel ortamda çökelmiş Alt Miyosen-Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya formasyonu ve bu formasyonla yer yer yanal ve düşey geçişli, genellikle resifal nitelikli kireçtaşlan ile temsil edilen Orta Miyosen yaşlı Karaisalı kireçtaşıdır. Yöredeki en genç çökelleri karasal alüvyonlar oluşturmaktadır. İnceleme alam ve yakın yöresi Alpin orojenik olaylarına bağlı olarak şekillenmiş ve bugünkü konumunu kazanmıştır. Bölgedeki en önemli yapı Ecemiş fayının güney ucunu oluşturan KD-GB'ya sol yanal doğrultu aümlı Namrun fay segmenti oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
^ ABSTRACT The study area which is located at south of Central Taurids, the study area covers approximately 130 sq. km. area, in the town of Çamlıyayla (Namrun) and it's south. The aim of this research is to determine the rock units and tectonostragraphic specificatoins on the vicinity of Çamlıyayla. As a conclusion of this study, seven litostratigraphic units have been diffrentiated on the study area. Triassic-Cretaceous aged Demirkazik Formation which was deposited in a shallow marine enviroment, represents the oldest exposed rocks of the study area. This unit is conformably overlain by the Upper Campanien- Maastrichtian Yavca Formation which is composed of sandstone-marn and turbiditic conglomerates. The both units are tectonically overlain by with Fmdikpman Melange which is composed of peridotite, serpantinite, gabbro, radiolarite and limestone blocks. Over the units mentioned above, lays the Tertiary aged sediments with angular unconformity. The order of these sediments are: Terrestial originated Gildirli Formation which has sedimented in shallow marine facies is compounded of interbedded sandstone, conglomerate-siltstone, followed by early Miyosen-middle Miyosen aged Kaplankaya Formation sedimented in shallow marine facies and represented with cobbles-sandstone at low levels, sandstone-killi kumtasi at higher levels. Middle Miyosen aged Karaisali limestone is represented with reefal originated limestone and has seldom lateral and vertical transitional contact relation with kaplankaya formation. Terrestrial alluviums forms the youngest sediments in the vicinity. The study area and it's vicinity has been formed and relocated it's present position during the Alpine Orogeny. The most important structure is the NE-SW left lateral strike-slip Namrun Fault which forms is placed the south end of the Ecemis Fault.