Yüksek alaşımlı çeliklerde kaynak yöntem ve değişkenlerinin sertlik ve makro yapı üzerine etkileri
Effect of welding process and parameters at high alloy steels on hardness and macro structures
- Tez No: 136559
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH CEMAL KUŞHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Alaşımlı Çelik, P91, X20, Elle Ark Kaynağı (SMAW) ve Parametrelerinin Etkisi, Tungsten Asal Gaz Kaynağı (TIG) ve Parametrelerinin Etkisi, Sertlik Profilleri, Islah Pasosu, High Alloyed Steels, P91, X20, Shielded Metal Ark Welding (SMAW) and Parameters, Tungsten Inert Gas (TIG) and Parameters, Hardness Profiles, Normalization Pass
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında özellikle enerji santrallerinde yüksek sıcaklık buhar boru hatlarında, buhar başlıkları ve süper ısıtıcı borulamalarında kullanılmak üzere geliştirilmiş, yüksek sıcaklık ve basınç altında yüksek sürünme dayanımı ve mekanik değerlere sahip malzemeler olan, X20 ve X20'nin geliştirilmiş hali olan %9 Cr içeren P91 çeliklerin kaynaklanabil irliği ve karşılaşılan problemler incelenmiştir. TIG ve elle ark kaynak yöntemlerini kullanarak bu malzemelerin doğru ısıl işlem, pasolar arası sıcaklık ve ön ısıtma değerleri ile birleştirilmesi mümkündür. Bu çalışmada, kaynak pozisyonu, paso sayısı ve sırası gibi parametrelerin değiştirilmesinin, ısı girdisine bağlı olarak kaynak sonrası ısıl işleme tabi tutulan P91 ve X20 malzemelerin sertlik profilleri ve makro yapıları üzerinde etkileri incelenmiştir. Buna ek olarak malzemelerin TIG ve elle ark yöntemleri ile kaynaklanmasının sertlik profilleri ve makro yapıları üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Tüm bu çalışmaların sonucunda, değişik çap ve kalınlıktaki p91 ve X20 boruların TIG yöntemi ile kaynaklanması sonucunda ısı girdisinin sertlik dağılımı ile olan bağlantısı grafiksel olarak incelenmiştir. TIG ve SMAW yöntemleri ile kaynatılmış P91 parçada yapılan karşılaştırmalı değerlendirmeler ise alt pasoları normalizasyon tavlamasına tabi tutan üst pasoların, sertlik dağılımını nasıl etkilediği incelenmiştir. Sonuç olarak, bu tip yüksek alaşımlı sertleşebilirlik riski yüksek çeliklerde kaynak işlemi esnasında ısı girdisinin çok düşük olmasının sertlik değerlerinin artması açısından, yüksek ısı girdisinin ise ısıdan etkilenmiş bölgeyi genişletmesi ve deformasyonu arttırmasından dolayı, ancak doğru kaynak parametreleri ile ısı girdisinin optimize edildiği durumlarda kabul edilebilir bir kaynak dikişi ortaya çıkmaktadır. Buna ek olarak kaynak metalinde sertlik değerlerinin artmaması için paso diziliminin birbirini normalize edebileceği şekilde ince paso yöntemiyle kaynak işleminin uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this thesis study, well creep resistance and mechanical value at high temperature and pressure materials X20 and the developed steel P9Ts (contains %9 Cr), weldability properties and problems examined. These materials are especially developed for applied in power plant's super heater, reheater circuits and main steam piping. Welding of these materials with TIG and SMAW processes is possible, when the required preheat, interpass temperature and post weld heat treatment is done. In this study, hardness values and macrographic results of P91 and X20, depending on heat input with changing of welding position, pass number and order are examined. Furthermore effect of welding process on hardness values and macro results are also examined. With these studies on different type P91 and X20 pipes are prove that hardness values are depend on welding process and welding parameters. Also the comparable results which is welded with TIG and SMAW P91 pipe show that, how affected the last passes the hardness values of others. Sum of these experimental results, during welding of these high-temperature resistance steels low heat input, resulted high hardness values and high heat input, resulted large heat affected zone and more deformation. So to obtain an acceptable welding seam, welding parameters and heat treatment must be optimised. Furthermore, for better hardness values welding pass order must be planned as the last pass can normalized the first passes.