Otel işletmelerinde kongre organizasyonlarının önemi (Kırgızistan-Bişkek uygulaması)
The Importance of congress organizations in hotel operations (an emprical study in Kyrgyzystan-Bishkek)
  1. Tez No: 136852
  2. Yazar: KUTAY OKTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEHNAZ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Congress tourism, congress organizations, hotel operations. VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET Turizm hareketleri içesindeki yeri ve önemi her geçen gün artmakta ve gelişmekte olan kongre turizmi, hem ülke ekonomilerinin, hem de turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin verimlilikleri etkileyen önemli bir etken konumuna gelmiştir. Kongre turizminde hizmetlerin bütününü oluşturan tüm arz kaynaklarının bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan kongre organizasyonları da, günümüzde turizm işletmeleri için önemli bir gelir kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kongre turizmi, genellikle seyahat acentacılığının bir alt konusu olarak incelense de, kongre organizasyonlarında otel işletmeleri de önemli fonksiyonları yerine getirmektedir. Hatta bir çok küçük ve orta çaplı kongre organizasyonları tamamen otel işletmelerinin içerisinde ve organizatörlüğü altında yürütülmektedir. Bu nedenle kongre organizasyonları otel işletmeciliği içerisinde incelenmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Buradan hareketle hazırlanan bu çalışmada, otel işletmeleri içerisinde gerçekleşen kongre organizasyonlarının otel işletmeleri açısından önemine değinilmekte ve kongre turizmine, kongre organizasyonlarının otel işletmelerinde verimlilik ve kârlılık üzerine sağladığı faydalar açısından yaklaşılmaktadır. Burada amaç, otel işletmelerinde kongre organizasyonlarının aşamalarını ve işletmelere getirilerini belirleyerek, organizasyonların aşamalarında dikkat edilmesi gereken noktalan ve kongre organizasyonları ile otel işletmelerinde verimliliği ve kârlılığı arttırma yöntemlerini ortaya koymaktır. Bu amaca ulaşmak için, öncelikle literatür taraması sonucunda elde edilen bilgiler çalışmanın ilk beş bölümünde sunulmuştur. Ayrıca, literatür taraması sonucu elde edilen bilgilerden yola çıkılarak kongre organizasyonlarına yönelik olarak otel işletmeleri üzerinde bir araştırma yapılmış ve çalışmanın altıncı bölümünde bu araştırma sonucu elde edilen bilgiler aktarılmıştır. Literatür taraması ve araştırma sonucunda elde edilen tüm bu bilgiler, sonuç ve öneriler kısmında karşılaştırılmış, yorumlanmış ve tüm bu bilgiler sonucunda elde edilen çeşitli önerilere yer verilmiştir. VII
Özet (Çeviri)
SUMMARY Congress tourism, whose place and importance increase and develop each day in the movements of tourism, has become an important factor which effects the productivity of the country economies and the tourism operations. Congress organizations occurred from the cooperation of all supplies which produce the whole service of congress tourism, are accepted as an important income source of tourism operations in our present time. Despite the fact that, congress tourism is generally studied as a sub subject of travel agencies, the hotel operations are also performing their important functions in congress organizations. Furthermore, lots of small and medium size congress organizations are fully held in hotels under the organization of the hotel operations. Consequently, congress organizations also have to be studied among the subjects which arise in hotel management. In this study prepared based on the above mentioned point of view, the importance of congress organizations is referred to the hotel operations and the congress tourism is approached by the benefits of congress organizations to hotel operations in productivity and profitability. In this aspect, the aim is to pay much attention to congress organizations process and to the methods to increase the productivity and the profitability by means of congress organizations. For this reason, processes of congress organizations and their benefits to hotel operations were determined. To reach this aim, firstly the information taken from literature search has been given in the first five parts of the study. Besides, research has been done based on hotel operations by using the literature knowledge and the results of that are given in the sixth part of the study. Literature findings have been compared with research results in the conclusion and suggestions part of the study and based on them overall proposals and comments are also included in this part of the study.