'78 politik kuşağın tecrübesinin romanda temsili
The Representation of the experience of the 78 political generation in novels
  1. Tez No: 137026
  2. Yazar: NARİN BAĞDATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Generation, Modernization, Experience, Culture, Representation, Novel, Public Sphere
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET ('78 POLİTİK KUŞAĞININ TECRÜBESİNİN ROMANDA TEMSİLİ) Kuşaklar, toplumsal ve kültürel değişimin taşıyıcısı olarak kabul edilir. Her kuşak toplumsal değişmeye genellikle kendi içkin tecrübesinin ürünü olan yanıtlar geliştirir. Bu tecrübeler aracılığıyla geçmiş ve gelecek birbirine örülür; aynı zamanda tarihsel kopuşlar da gerçekleşir. 78 Politik kuşağı Türkiye modernleşmesinin ivme kazandığı; toplumsal, ekonomik, kültürel dönüşümlerin ortaya çıktığı bir dönemin hem ürünü hem de bu dönüşüme katkıda bulunan bir öğesidir. Türkiye'de eşitlik, barış ve özgürlük talepleri hiçbir kuşak tarafından 78'lilerin dillendirdiği yoğunlukta dillendirilmemiştir. Özyönetimin ve kapsamlı toplumsal örgütlenmelerin ilk örnekleri bu kuşak tarafından ortaya konmuştur. 1980 askeri darbesiyle 78 Kuşağı politikadan tamamen tasfiye edilmiş ve ülkenin siyasal kültürüne önemli katkılar yapabilecek nitelikteki tecrübesi yok sayılmıştır. Politik tarihte oluşan bu yaklaşık yirmi yıllık tecrübe boşluğu Türkiye'de çok yakınılan siyaset kısırlığının ve istikrarsızlığın nedenlerinden biri olarak değerlendirilebilir. 78 Kuşağı'nın sözü edilen tecrübesinin Türkiye'de 1970'lerde toplumsal hayata canlılık veren ve sahih bir kamusal alanın oluşumunu ateşleyen pratikleri romanlarda yeterince temsil edilememiştir. Romanları yönlendiren daha çok askeri darbenin kendisiyle, onu izleyen toplumsal hayatla, gerileyen siyasi hareketlerle ve örgütsel yapılarla hesaplaşmaya yönelik bir güdüdür. ANAHTAR KELİMELER: Kuşak, Modernleşme, Tecrübe, Kültür, Temsil, Roman, Kamusal Alan.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY (THE REPRESENTATION OF THE EXPERIENCE OF THE 78 POLITICAL GENERATION IN NOVELS) Generations are treated as the bearers of social and cultural change. Each generation gives responses to social change which are usually a product of its immanent experience. Via these experiences the past and the future are woven into each other on the one hand, on the other discontinuities occur. 78 political generation is an important factor and at the same time a result of the social, political, cultural and economical transformation of an era, in which Turkish modernization gained momentum. Throughout the history of Turkey demands on equality, peace, and freedom has been never expressed that intensively as 78'ers did. First genuine experiences of autonomy and extensive social self-organization were put forward by this generation. By the military intervention in 1980, 78 generation is precisely eliminated from politics and their precious experience which might considerably contribute to political culture is ignored. That void of experience of more than twenty years in the political history may be considered as one of the reasons of political instability, and barrenness at policy-making about which is often complained in Turkey. The main part of the mentioned experience of 78 generation; namely the practices which stimulated the activeness of social life and the genesis of a genuine public sphere couldn't be adequately represented in novels. What directs the novels that concern 78'ers is rather a drive to reckon with the military intervention, the subsequent social life, the regressed political movements and organizational structures.