Ekonomik, toplumsal ve mekansal açıdan değişen ve gelişen Çiflikköy
  1. Tez No: 137125
  2. Yazar: UFUK CEM KOMŞU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, kentleşme, yerel yönetimler, Mersin Üniversitesi, Çiftlikköy Belediyesi, toplumsal değişim ve toplumsal gelişme, Globalisation, urbanization, local governments, Mersin University, Çiftlikköy Municipality, social change and social development
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 393
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmanın araştırma evreni olarak Çiftlikköy yerleşim birimi, hem küresel ve ulusal hem de yerel dinamiklerin etkileriyle ekonomik ve toplumsal değişimler yaşamaktadır. Makro düzeydeki bu değişim sürecine ek olarak, Mersin Üniversitesi merkez kampusunun Çifllikköy'de kurulması ile Çiftlikköy'ün bir belediye haline gelmesinin yeni ekonomik ve toplumsal değişimlere yol açabileceği ve bunun da Çiftlikköy'ün kentleşmesini ve kentlileşmesini hızlandırabileceği kabul edilerek, bu temel varsayımların sınanması amacıyla Çiftlikköy yerleşim biriminde araştırma çalışmaları gerçeldeştirilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda (görüşme, soru dizisi uygulaması, gözlem formları ve doküman incelemesi araçları kullanılarak), üniversite ve belediye kaynaklı ekonomik ve toplumsal değişimlerin var olduğu ve bunların Çiftlikköy yerleşiminin kırsal yaşamdan kentsel yaşama doğru değişiminde belli düzeylerde etkili olduğu görülmüştür. Belediye ile üniversitenin, Çiftlikköy'ün kentleşme sürecini hızlandıran etkiler yarattığı (kentleşme sürecini hızlandırarak), ancak, bu kurumların Çiftlikköy'ün toplumsal ve ekonomik yaşamında yarattığı etkilerin, toplumsal kurumları ve ekonomik ilişkileri bütünüyle yeniden yapılandıracak çapta bir değişime yol açmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT“Changing and Developing Çiftlikköy by Means of Economic, Social and Physical.”As a case of this study, Çiftlikköy, is under the effects of both global-national and local factors that are reshaping its social and economic structures. In addition to such changing period, in 1990's, it's assumed that, two different factors have begun to contribute to this interrelated and interdependent social changing and transition processes: The establishing of central campus of Mersin University and Çiftlikköy municipality. In this sense, its also assumed that, both new factors have affected and accelerated Çiftlikköy's multi-dimensional social transitions and urbanization. The studies which aimed to test these hypothesis improved that both university and municipality based factors played roles in this social changing process, through economic, individual and social co existent dynamics. However, the effect level and volume of that changing process in the society of Çiftlikköy that is created by university and municipal government, is not as much deep rooted as expected before.