Kamusallık ve yeni toplumsal hareketler bağlamında modernite: Kopuş ve eklemlenmeler
The Modernity in the context of publicity and new social movements: Breaks and articulations
- Tez No: 137130
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernite, pozitivizm, kamusallık, yurttaşlık, yeni toplumsal hareketler, feminizm, yorumsama, Modernity, positivism, publicity citizenship, new social movements, feminism, interpretivists
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
a ÖZET Kamusallık ve Yeni Toplumsal Hareketler Bağlamında Modernite: Kopuş ve Eklemlenmeler başlıklı tez çalışmasında modernite olgusu incelenmiştir. Modernite kavramı, tez çalışmasında iki farklı dönem kapsamında değerlendirilmiştir. Moderniteye ilişkin farklı dönemler ve bu dönemlerde egemen olan yaklaşım tarzları üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda klasik modernite ve bu dönemi temsil ettiği düşünülen pozitivist yaklaşım, kamusallık ve yurttaşlık boyutları odağında incelenmiştir. Geç modern dönem ve bu dönemde yeni toplumsal hareketlerdeki kimlik vurgusunu anlayabilme noktasında olanak sunan yorumsamacı yaklaşım üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The present study named“The Modernity in the Context of Publicity and New Social Movements: Breaks and Articulations”investigates the modernity fact. The concept of modernity has been evaluated in the frame of two different periods which already represent different approaches on the modernity. Within this context classical modernity and the positivist approach which is assumed to represent this period have been investigated in terms of publicity and citizenship. The latest modernity period, the notion of identify in new social movements, and interpretivist perspective have been studied in the second part of study.