Farklı sosyo-ekonomik ve kültürel grupların etkileşimi (Elazığ Cumhuriyet mahallesi örneiği)
- Tez No: 137154
- Danışmanlar: PROF.DR. Y. CEMALETTİN ÇOPUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Migration, Migrants, Culture, Culturel Change, Culture of Poverty, Gettos
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI SOSYO-EKONOMİK VE KÜLTÜREL GRUPLARIN ETKİLEŞİMİ (ELAZIĞ CUMHURİYET MAHALLESİ ÖRNEĞİ) AKIN ÖZCAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Bölümü Anabilim Dalı Bu çalışmamın konusunu 'Elazığ İli Esentepe Mevkii 'nde (Cumhuriyet Mahallesi) Farklı Kültürlerin etkileşimi' teşkil etmektedir. Araştırmanın amacı burada ikamet eden farklı sosyo-kültürel ve ekonomik yapıda olan sosyal grupların, birbirlerini nasıl etkiledikleri ve bu etkileşimin insanların ve grupların sosyo kültürel hayatlarına nasıl etki ettiklerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın bulguları şu sonuçlara ulaştırmıştır. Farklı sosyal yapıya sahip olan tüm gruplar (Site Halkı, Tekevler, Beritanlılar, Şavaklılar) m, hepsi zamanla birbirlerinden etkilenmiş ve bu etkileşim sonucu sosyo-kültürel hayatlarında değişmeler olmuştur. Bazı sosyal gruplar değişime daha çabuk uğrarken, bazıları değişime daha fazla direnç göstermişlerdir. Bunda o sosyal grubun yapısı ve özellikleri etkili olmaktadır. Anahtar Kelimeler : Göç, Göçebelik, Kültürel Değişme, Kültür, Yoksulluk Kültürü, Gecekondulaşma
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS interaction of Different Cultures That Are Loceted in Elazığ-Esentepe AKIN ÖZCAN Fırat University institute of Social Sciences Department of Sociology The subject of this study is interaction of different cultures that are loceted in Elazığ-Esentepe. The aim of this study is to explore the culturel interaction of social groups that have different social, cultural and economic structure and the affect of this interaction on the social and cultural life of these groups. Study has several results. Different social groups (Apartments, Houses, Beritans, Şavaks ) with different social structures affect each other and this interaction changes social and cultural structure of these groups. Some social groups change faster then others, and some of them resist these changes. This change results from the characteristics and structure of these groups.