XVI. yüzyılda Anadolu'da sanayi
The Industry of Anadolu in XVI. century
- Tez No: 137163
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Sanayi, teknoloji, üretim, hammadde, Anatolia, industry, technology, production, raw material
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Ill ÖZET Doktora Tezi XVI. Yüzyılda Anadolu'da Sanayi Ümit KOÇ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Ana Bilim Dalı 2003; Sayfa: XXIV+279 XVI. Yüzyılda Anadolu'da Sanayi isimli doktora tez çalışmamız sekiz bölümden meydana gelmektedir. XVI. yüzyılda Anadolu'da faaliyet gösteren belli başlı sanayi işletmelerini (savaş sanayii, dokuma sanayii, deri sanayii, yağ ve yağ mamulleri sanayii, içki sanayii, çini ve seramik sanayii, değirmenler ve tuzlalar) ele alıp incelediğimiz bu çalışmamızda, dönemin sanayii anlayışı elde edilen veriler doğrultusunda metodik olarak sunulmaya çalışılmıştır. XVI. yüzyıl Anadolu sanayii üzerine genel bir çalışmanın şu ana değin yapılmamış olması, bu çalışmanın yapılmasını teşvik etmiştir. Ağırlıklı olarak arşiv vesikaları (Mühimme Defterleri, Tapu-tahrir defterleri, Şer'iye sicilleri ve Mukataa kayıtları) ve tetkik eserler kullanılarak meydana getirilen bu çalışmada, metot olarak öncelikle tetkik eserlerde sunulan bilgilerden istifade edilmiş, eksik kısımlar yapılan arşiv çalışmalarıyla giderilmeye çalışılmıştır. Ayrıca konunun daha iyi anlaşılabilmesi için çalışmada çok sayıda tablo ve harita kullanılmış bazen ilgili resimlere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Ph. D. Thesis The Industry of Anatolia in XVI. Century Ümit KOÇ University of Fırat The Institute of Social Sciences Departman of History 2003; Page:XXrV+279 This doctorate thesis which was formed in eight chapters called The Industry of Anatolia in 16 century. The study explores the main branchs of industry like the industries of war, textile, leather, vegetable oil and fat (sesame oil, soap, candle etc.), drink (wine and boza), tile and ceramic in adition saltpan and mill. This study have target to put forward the understandin of industy in Anatolia in 16. century as methodic. We decided to exeminate this study. Because, until now whatever study has been not created about the industry of Anatolia in 16. century. While we was examinating this study benefiting from the Ottoman archives documents (Mühimme Defters, Tahrir Deftere, Şer'iye Sicils, Mukataa Defters) and besides the printed studies (book, article, thesis etc). Firstly, we used this printed studies for determining the limits of topic and then using the archives documents for completing deficiency. İn adition we used the lots of schedule, map and sometimes photographs and schemes