Yerel yönetimlerde alternatif hizmet sunma yöntemleri: Kahramanmaraş Belediyesi örneği
Methods of alternative service providence in the local government: The case of Kahramanmaraş Municipality
- Tez No: 137185
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Merkezi Yönetim, Yerel Yönetimler, Belediye, Özelleştirme, Alternatif Hizmet Sunumu I, Central Administration, Local Governments, Municipality, Privatisation, Alternative Service Providence. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YEREL YÖNETİMLERDE ALTERNATİF HİZMET SUNMA YÖNTEMLERİ: KAHRAMANMARAŞ BELEDİYESİ ÖRNEĞİ Serdar YAKAR KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Uğur YILDIRIM Yıl: 2003, Sayfa: 145 Jüri: Doç. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN Yrd. Doç. Dr. Uğur YILDIRIM Yrd. Doç. Dr. Halil ALTINTAŞ Global dünyada önemi her geçen gün artan yerel yönetimlerin kamu yönetimindeki yeri, merkezi yönetim-yerel yönetim arasındaki farklılıklar ve yerel yönetimleri tek başına temsil eden belediye mevzuatının yetersizlikleri bu çalışmanın ana çıkış noktasıdır. Öncelikle belediyelerin genel yapısı ve ardından belediye yönetiminde görev ve yetki dağılımı ele alınarak 1580 sayılı Belediye Kanunu' nun kalıbına sığmadığı tespiti yapılmaktadır. Bu Kanunun 15. maddesinde sıralanan görevler“çağdaş ihtiyaçlar”açısından oldukça yetersiz kalmaktadır. Oysa belediyeler kent insanının doğumundan ölümüne kadar olan yaşam mücadelesinde ilk başvurulan kurumdur. İhtiyaçların çeşitlilik arz ettiği günümüzde belediyelerin“çağdaş ihtiyaçları”karşılamak için verdiği mücadele bu çalışmanın varlık nedenini oluşturmaktadır.“Çağdaş ihtiyaçları”karşılamaya yönelik olarak belediyelerin tüm dünyada başvurdukları şirketleşme, ihale, kiralama, sözleşme vb gibi yöntemler tek tek ele alınarak incelenmekte ve son olarak yılların ihmaline uğramış Kahramanmaraş'ta "planlamacı başkan' la başlayan alternatif hizmet yollan ve Kahramanmaraş Belediyesi örneğinin ortaya koyduğu model tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF ART THESIS METHODS OF ALTERNATIVE SERVICE PROVIDENCE IN THE LOCAL GOVERNMENT: THE CASE OF KAHRAMANMARAŞ MUNICIPALITY Serdar YAKAR UNIVERSITY OF K.MARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATION Supervisor: Asist. Prof. Dr. Uğur YILDIRIM Year:2003, Page: 145 Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN Assist. Prof. Dr. Uğur YILDIRIM Assist. Prof. Dr. Halil ALTINTAŞ In a globalising world, the place of increasing importance of local government in the public administration, differences between central and local administrations and inadequate legal framework for the only representative of local governments, which are municipalities, are the starting point of this research. This study initially introduces municipalities including their administrative structures and then analyses their functions and powers. Thus, article 1580 in the Municipality Law seems to be far from meeting the needs of municipalities. The duties mentioned in the article 15th of this law are inadequate in terms of the“contemporary needs”. In fact, municipalities are the first contact point in many aspects for urban population. Investigation of the struggle of the municipalities for providing the“contemporary needs”, which are diversified in the world, is the primary reason why this study exists. In order to meet the“contemporary needs”, alternative methods of service providence of municipalities, establishing companies, contracting out, leasing, contracting etc are examined. Finally, the thesis investigates the ways of alternative service providence, which are started by the“pianist mayor”after 1999, in the neglected city of Kahramanmaraş and argues the model of the case of Kahramanmaraş municipality.