Optimal yerel yönetim büyüklüğü çerçevesinde kasaba belediyeleri
Amall-town municipalities in the frame work of the optimal size of a local government
- Tez No: 137186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAMDİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Optimal, Konsolidasyon, Yerel yönetim, Kasaba belediyeleri
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
19. yy. Avrupa'da yerel yönetimlerin güçlendiği ve geliştiği bir dönem iken Osmanlıda ilk adımların atıldığı bir dönemdir. O yüzyıldan günümüze Avrupa'da yerel yönetimler, sürekli gelişen ve değişen dinamik bir yapıya sahip iken bizde sayıları çok hızlı bir şekilde artan ama çağın ihtiyaçlarına uygun reform çalışmaları yapılamayan hantal kurumlar haline dönüşmüştür. Bu çalışmada, yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması ve bu süreçte kasaba belediyelerin mevcut konumları ile ideal büyüklüklerinin ortaya konulması incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, özellikle kasaba belediyelerinin optimal olmadığı, küçük ölçekli olmaları nedeniyle verimli olmadıkları, yerel yönetimlerden amaçlanan sonuçları elde edilemediği, gelirlerinin büyük bir kısmının personel gideri olarak kullanıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The 19 th century was an era during wich local governments were becoming strong and improved in Europe, while it was an era for taking the initial steps in the ottomans. Since then, local governments in Europe have adapted an ever improving and changing dynamic structure while in our country they have become such institutions that increased rapidly in quantity, but so clumsy without having any reorganisations that meet the needs of the contemporary age. İn this study, the issue of reorganisation of local governments in general, and the existing position and the ideal size of small-town municipalities in particuler are examined. The study is concluded by arguing that the size of small-town municipalities are not optimal, they are not efficient because of their small scales, they do not meet the end, anticipated from local governments, end finally they spend a great portion of their income for personnel expenses. Key Words : Optimal, Consolidation, Local governments, Small town municipalities