Kamu yönetiminde ilçe yönetiminin yeri ve önemi
The Position and importance of district administration within public administration
- Tez No: 137190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAMDİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu yönetimi, İlçe yönetimi, Verimlilik, Kaymakam. I, Public administration, Administrative district, Efficiency, District Governer. II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ İLÇE YÖNETİMİNİN KAMU YÖNETİMİ İÇİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ ilhan URAN KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN Yıl : 2003, Sayfa : 92 Jüri: Doç. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN Yrd. Doç. Dr. Haluk ALKAN Yrd. Doç. Dr. İsmail BAKAN İlçe yönetimi, globalleşme ile birlikte yerel unsurların önem kazanmasıyla ön plana çıktı. İlçe, merkezi yönetimin önemli bir taşra örgütü olmasının ötesinde, yerel ihtiyaç ve sorunlara yerel çözümler bulma işlevselliğine de sahiptir. Bu çalışmada, kamu yönetimi içinde ilçe yönetiminin yeri ve önemi, karşılaşılan sorunlar ve verimlilik açısından tartışılmıştır. Bu amaçla, öncelikle yönetim ve kamu yönetimi kavramları açıklanmış, Türk kamu yönetimi sistemi hakkında kısaca bilgi verilmiş, ve bu sistem içinde ilçenin yeri belirlenmiştir. İkinci olarak, merkezi yönetimin taşra örgütlenmesinin bir kademesini oluşturan ilçe yönetimi ve örgütü verimlilik açısından incelenmiştir. Daha sonra, ilçe yönetiminin yönetsel, hukuksal, siyasal ve mali sorunları tartışılmıştır. Son olarak, kamu yönetimi içinde ilçe yönetimini önemli kılan, yerel halka yakın olma, ve kaymakamın yereldeki rolü gibi hususlar irdelenmiştir. Çalışmada sonuç olarak, ilçe yönetiminin Türk kamu yönetimi sistemi içinde önemli bir birim olduğu halde, uygulamada hak ettiği önemin verilmediği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA THESIS THE POSITION AND IMPORTANCE OF DISTRICT ADMINISTRATION WITHIN PUBLIC ADMINISTRATION ilhan URAN KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCE DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATION Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN Year : 2003, Page: 92 Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Hamdi AYDIN Assist. Prof. Dr. Haluk ALKAN Assist. Prof. Dr. Ismail BAKAN District administration has become very important as a result of globalisation making local elements even considerable. Apart from being an important local unit of the central administration, it has the function of solving local problems and meeting local needs. In this study, the position and importance of district administration within the public adminitration system is discussed in terms of local problems and efficiency. For this purpose, first of all, the concepts of administration, and public administration are explained, a brief information about the Turkish public administration system is given, and the position of district administration within this system is defined. Secondly, district administration as a local unit of the central administration, and its organisational structure is analysed in terms of efficiency. Then, administrative, legal, political and financial problems of districts are debated. Finally, the peculiarities making district administration important within the public administration system, such as being very close to local people, and the role of District Governer in the locality, are examined. It is argued, as a conclusion of the study, that although district administration is a very important local unit within the Turkish public administration system, it is not given the importance it deserves in practice.