Uluslarüstü-Ulusal Hukuk hiyerarşisi çerçevesinde AB ve Türk Hukuku
EU and Turkish jurisprudence in framework of hierarchy of between the supranational-national jurisprudence
- Tez No: 137195
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, ulusal-uluslarüstü hukuk sistemleri hiyerarşisi, yetki paylaşımı, national law-supranational law, soverignty, hierarchy of law n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ULUSLARUSTU-ULUSAL HUKUK HİYERARŞİSİ ÇERÇEVESİNDE AB VE TÜRK HUKUKU HALİL GUNER KSÜ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KAMU YÖNETİMİ ANA BİLİM DALI DANIŞMAN : PROF. DR. ONUR DENİZ YIL : 2003 SAYFA : 135 JÜRİ : Prof. Dr. Onur DENİZ Doç. Dr. A. Hamdi AYDIN Yard. Doç. Dr. Haluk ALKAN AB'ye üye olmaya karar veren Türkiye'nin başvurusunun ardından üyeliğin gerektirdiği çalışmalara başlanmıştır. Helsinki Zirvesinde ülkemizin adaylığı açıklanmakla birlikte AB'nin siyasal, hukuksal ve sosyal boyutuyla karşılaşılmıştır. Ulus devlet olarak Türkiye, ulusal hukukun AB'ye üyelik sürecinde nasıl değişmesi gerektiği üzerinde yeterince durmamıştır. Bu çerçevede çok hassas konu olan egemenlik boyutu da tartışılmamıştır. Tezde hukuksal ilişki ve değişim irdelenmiş, hukuklar arasında hiyerarşi ve egemenlik ilişkisi değerlendirilmiştir. Egemenlik kavramı, uluslararası örgütlerin doğuşu ve gelişimi^ AB'nin kuruluşu ve gelişimi, organları, hukuksal konum ve nitelikleri ile Türk hukuku değerlendirilmiştir. Tezin sonucunda, AB Hukuku ile Türk Hukuku arasında hiyerarşik anlamda astlık-üstlük ilişkisi olmadığı ve AB'ye katılımda egemenliğin devredilmediği, sadece AB ile bazı yetkilerin paylaşıldığı savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis EU AND TURKISH JURISPRUDENCE IN FRAMEWORK OF HIERARCY OF BETWEEN THE SUPRANATIONAL AND NATIONAL JURISPRUDANCE HALİL GUNER KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM UNIVERSITY DEPARTMENT OF PUBLIC ADMINISTRATION INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES Supervisor : PROF. DR. ONUR DENİZ Year : 2003 Pages : 135 Jury : Prof. Dr. Onur DENİZ Assoc. Prof.Dr. A. Hamdı AYDIN Assist. Prof.Dr. Haluk ALKAN Turkey, as a country moving towards the EU membership confronted with the political, social and legal dimensions of the Union after the Helsinki Summit. Turkey, as a nation state did not widely considered the question how to change its national law system in the process of EU integration. Especially the concept of sovereignty, which is a very important issue for Turkey and the Turkish Nation, has not been discussed enough. This thesis deal with this issue, including an examination of the change towards the membership of the EU. The thesis is concluded by arguing that there is not hierarchical relationship between the EU law and the Turkish law and that the EU membership will not result in a transference of sovereignty, but only a sharing of some powers.