Turizm sektörü ve turizm yatırımlarının turizm gelirleri ve yabancı turist sayısına etkileri 1980-1000 Türkiye uygulaması
Investments in Turkish tourism sector during 1980-2000 and how they increased the number of tourists and the total revenue in the sector
  1. Tez No: 137261
  2. Yazar: EBRU ZORKİRİŞÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Yatırımları, Turizm Gelirleri, Yabancı Turist Sayısı, Turizm İşletme Belgeli Tesis Sayısı
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET TURİZM SEKTÖRÜ VE TURİZM YATIRIMLARININ TURİZM GELİRLERİ VE YABANCI TURİST SAYISINA ETKİLERİ: 1980-2000 TÜRKİYE UYGULAMASI ZORKİRİŞÇİ, Ebru Yüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Metin YILDIRIM Mayıs, 2003, 133 sayfa, Turizmin gelişmekte olan ülkelerin kalkınmadaki etkileri ve 1980 sonrası turizm yatırımları, turizm gelirleri ve ülkeye gelen turist sayısı arasındaki ilişki Türkiye örneği ile ele alınmaktadır. Turizm yatırımları uzun vadeli, siyasal ve sosyal olaylar gibi dış faktörlere duyarlı, dolayısıyla girişimciler için riskli yatırımlardır. Diğer taraftan makroekonomik açıdan üstünlükleri olan bir sektördür. Çalışmada, turizm yatırımlarının ivme kazandığı 1980'lerin ilk döneminden günümüze kadar turizm sektöründe yaşanan gelişmeler ve öncelikli turizm çeşitleri incelenerek planlı dönemlerde Türkiye'deki turizm politikaları ile alınan teşvik tedbirleri incelenmektedir. Turizm sektöründe 1983-1991 ile 1992-1999 dönemleri birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaktadır. Birinci dönemde turizm yatırımları büyük bir ivme ile artarken, ikinci dönem turizm sektörüne uygulanan desteğin azalması ile yatırım artışının hız kaybettiği bir dönem olarak görülmektedir. Üçüncü bölümde yer alan ekonometrik çalışmada regresyon analizi yöntemi kullanılmış olup, turizm yatırımlarının, turizm gelirleri ve Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısını doğru yönde etkilediği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY INVESTMENTS IN TURKISH TOURISM SECTOR DURING 1980- 2000 AND HOWTHEY INCREASED THE NUMBER OF TOURISTS AND THE TOTAL REVENUE IN THE SECTOR MA Thesis, Ebru Zorkirisci, Department of Economics, Supervisor: Dr. Metin YILDIRIM, Assistant Professor May, 2003, 133 pages. This paper discusses how tourism sector can help developing countries, by using the example of how investments in the Turkish tourism sector during the period 1980-2000 helped increased the number of tourists visiting the country and the total revenue generated by the sector. Investments in tourism sector present certain risks to the investors because they are directly affected by long term, political and social factors. On the flip side, investments also present certain macroeconomic advantages. For example, meaningful investments in Turkish tourism sector did not really begin until 1980's. In the first part of the paper, the developments in the Turkish tourism sector as a result of substantial government incentives and the resulting increased investments in the sector since 1980's, are studied. The periods 1983-1991 and 1992-1999 in Turkish tourism sector have clear differences. While the first period 1983-1991 saw increasing investments in the sector, in the period 1992 - 1999 we see decreasing government incentives and as a result, less investments in the sector. The third part of the paper therefore uses regression analysis methods to prove that amount of investments in tourism sector directly impacts the number of tourists visiting the country and the total revenue the sector generates. Key concepts: Investments in tourism sector, revenue from tourism sector, number of foreign tourists, approved facilities for tourists. Science Code: 590