Fuel conservation, economical and operational aspects of fuel tankering in airline inoustry
Yakıt tasarrufu, ekonomik ve işletme yönleri ile havayolu endüstrisinde yakıt taşımacılığı
- Tez No: 137328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yakıt Taşımacılığı, Seyahat Mesafesi, Başabaş Noktası Fiyat Oranı XX11, Fuel Tankering, Trip Distance, Break-even Price Ratio XXI
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZET Günümüz çetin rekabet şartlan havayollarını işletme maliyetlerini düşürmeleri için zorlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için bütün yollar ve yöntemler güvenliğin havayolu işletiminde birinci önemli etken olduğu da dikkate alınarak; rasyonel olarak gözden geçirilmek zorundadır. Bu konu; yakıt taşımacılığı ve yakıt tasarrufunun ayrılmaz parçasıdır. Bu süreçte havayolu ekonomisi, havayolu yönetimi, uçuş işletme, bakım yönetimi, uçağın teknik durumu gibi çok çeşitli konular göz önüne alınmıştır. Bu tez çalışması Boeing 737-800 uçak tipinin yakıt tasarruf teknikleri ve özallikle yakıt taşımacılığı konusundaki performans değerlendirmesini içermektedir. Boeing 737-800 uçak tipinin performans değerlendirmesi seyahat uzunluğuna gore yakıt taşıma kapasitesinin testi ile yürütülmüştür. Boeing 737-800 uçak tipi yakıt taşıma kabiliyetini ölçmeden önce altı değişik uçak tipi ve üç değişik uçak üretici firmanın uçaklarını karşılaştırdım. Bu uçaklar sırasıyla Boeing 737-400, Boeing 737-500, Boeing 737-800, Avro RJ70, Avro RJ100 ve Airbus 310. Daha önceden belirlenen kriterlere göre bu uçak tiplerinin yakıt taşıma kabiliyetleri karşılaştınlmıştır. Bu çalışmada Jeppesen Access Software (JAS Windows®) fazlasıyla faydalanılmıştır. Sayısal hesaplamalar değişik seyahat uzunluklarında Boeing 737-800 uçak tipinin yakıt taşıma kapasitesinin karşılaştırlılması için yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today's tough competitive environment forces airlines to reduce their operational costs in every facet of their business. All ways and means to achieve this goal have to be rationally envisaged, safety being of course the prime factor in any airline operation. This issue is essential in fuel tankering and fuel conservation. A wide variety of different aspects have to be taken into consideration in this process, such as airline economics, airline management, flight operations, maintenance management, technical condition of aircraft. This thesis involves performance evaluation of the Boeing 737-800 aircraft's fuel conservation techniques and especially fuel tankering. The performance evaluation of Boeing 737-800 aircraft is conducted by testing its fuel tankering capability as to trip distance. Before testing the fuel tankering capability of Boeing 737-800 aircraft, I compared six different aircraft types and three different aircraft manufacturers' aircrafts. These aircrafts are Boeing 737-400, Boeing 737-500, Boeing 737-800, Avro RJ70, Avro RJ100 and Airbus 310. These aircraft types' fuel tankering capabilities are compared as to previously specified criteria. Jeppesen Access Software (JAS Windows®) has a further contribution of this work. Numerical calculations are conducted to demonstrate and compare efficiency of Boeing 737-800 aircraft's fuel tankering in different trip distances.