12-14 yaş arası ilköğretim okulları öğrencilerinin futbola yönelmesinde meydanın etkisi
- Tez No: 137346
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: ilköğretim okulları.öğrenci, medya, futbol, Primary school.student, media, football..«ESS*
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
vn ÖZET Günlük hayatimizin her alanında var olan iletişim; sosyal hayatın vazgeçilmez bir kitlesel aracıdır, insanların sosyal hayatında birbirleriyle ilişki kurmalarını sağlar. Günlük hayatımızda yazılı ve görsel olarak iletişimi sağlayan kurumlar 'medya' adı altında karşımıza gelmektedir. Yazılı ve görsel medya yayınlarıyla insanları etkisi altına alabilmektedir. Spor medyası da; günlük hayatımızda meydana gelen spor olaylarını insanlara duyurmak ve iletmekten sorumludur. Bu araştırma kapsamında ilköğretim okullarında okuyan 12-14 yaş arası öğrencilerin futbola yönelmesinde medyanın etkisi araştırılmıştır. Araştırma Muğla ilinde yer alan Yunus Nadi, Kaymakam Mustafa Karslıoğlu, Vali Recai Güreli, Merkez Atatürk ve Kızılyaka İlköğretim okullarında okuyan 160 öğrenci ile yine aynı il içinde yer alan 20 beden eğitimi öğretmenine uygulanan anketlerle sonuçlandırılmıştır. Anketler uzman kişilere danışılarak hazırlanmış ve uzman kişilere danışılarak istatistiksel çözüme kavuşmuştur. Yine aynı araştırma kapsamında bazı ulusal gazetelerin bir aylık spor haberleri takip edilmiş, futbol branşına yönelik çıkan spor haberleriyle, diğer branşlara yönelik çıkan spor haberleri karşılaştırmıştır. Araştırma kapsamında ilköğretim okullarında okuyan 12-14 yaş arası öğrencilerin futbola yönelmesinde medyanın etkisi araştırılmış, öğrencilerin medyayı takip ettiği örneklem grubuna uygulanan anket sonucunda anlaşılmıştır. Yine örneklem grubuna uygulanan anket sonucuna göre öğrencilerin medyadan etkilendiği istatistiksel verilerle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vm SUMMARY The effect of 'Mass Media* to the primary 12-14 aged students interested in football. Communication which is seen in every field of our daily life is an important tool of our daily life, it supplies communicating with eachothen in social life. Today 'media' is an association, which supplies written and visual comminication publications can effect people. Also sport media does this, it is lesposiple for transmitting the whole events, in sport in our daily life. In this investigation report we have researched the effect of 'mass media' on 12-14 year aged students in primary schools. This research was done to 160 students in schools of Muğla and in the same city 20 Questionnaires were prepared and done. The Questonnaires were prepared, by special experts. These experts also did the statistics results. The same research inculded mounty, sport news written in some newspapers and news of football branch. The news of football branch was compred with other branches. On TV channels sport programmes and and their duration, were studied and again these branches were compared. In this research report of 12-14 year old students interested in football, was investigated and the results were written and given.