Gündüzlü ve yatılı ilköğretim okulu öğrencilerinin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
A study into the nutrition status of day and boarding elementary school students
  1. Tez No: 290697
  2. Yazar: TANER GÖKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Adolesan, Beslenme Durumu, İlköğretim, Adolescent, Nutrition Status, Elementary Education
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı gündüzlü ve yatılı ilköğretim okulunda öğrenim gören öğrencilerin beslenme durumları, beslenme alışkanlıkları, günlük enerji ve besin öğeleri alımlarının belirlenmesidir. Çalışmaya Sinop ili Boyabat ilçesinde bulunan gündüzlü öğrenim gören Hamit Tekin İlköğretim Okulu ve yatılı öğrenim gören Yaşar Topçu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndan 12-14 yaş arası 277 kız, 309 erkek olmak üzere toplam 586 öğrenci alınmıştır. Öğrencilerin demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklıkları ve fiziksel aktivite durumları incelenmiştir. Kategorik değişkenlerin değerlendirilmesinde Chi-Square ( ? 2) testi kullanılmıştır. Nicel değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Student's t testi kullanılmıştır.Gündüzlü öğrenim gören kız öğrencilerin % 52,9'u, yatılı öğrenim gören kız öğrencilerin ise % 40.4'ü öğün atlamakta olup guruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Gündüzlü ve yatılı öğrenim gören erkek öğrencilerin öğün atlama durumları arasında anlamlı fark bulunmamıştır.Öğrencilerin öğün aralarında en fazla meyve (%35.2), sandviç-simit-poğaça (%33.5), gofret-çikolata (%31.3) ve hazır meyve suyu (%22.4) tükettikleri saptanmıştır. Öğün aralarında en çok tüketilen yiyeceğin yatılı öğrenim gören öğrencilerde tost, sandviç, simit olmakla birlikte tüketim oranı %68.3, gündüzlü öğrenim gören öğrencilerde tüketim oranı ise %52.1 olarak saptanmıştırGünlük enerji alımı ortalaması gündüzlü öğrenim gören erkek ve kız öğrencilerde sırasıyla 1957.9 ± 320.4 kkal, 1911.1 ± 305.5 kkal ve yatılı öğrenim gören erkek ve kız öğrencilerde sırasıyla 1915.0 ± 231.9 kkal, 1903.6 ± 242.8 kkal'dir. Posa alım miktarı gündüzlü öğrenim gören öğrencilerde fazla olmasına rağmen Vitamin B12 alım miktarı yatılı öğrenim gören öğrencilere göre yetersizdir. Kalsiyum alım miktarı ortalaması her iki gurupta da oldukça düşük bulunmuştur. Günlük yetersiz demir alım oranı yatılı öğrenim gören öğrencilerde %6.1 iken, gündüzlü öğrenim gören öğrencilerde %14.2 ile daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study was to determine the nutrition status of day and night elementary school students, their nutrition habits and their daily energy and food take. A total 586 students, 277 girls and 309 boys, at the age of 12 ? 14 attending to Hamit Tekin Elementary School with a day education and Yaşar Topçu Boarding Elementary School in the town of Boyabat, Sinop were included in the study. Demographic features, nutrition habits, frequency of food consumption and physical activities of students were examined. In the analysis of categorical variables, Chi-Square ( ? 2) test was used. In the comparison of quantitative variable, Student?s t test was used.Of the students attending to the day school, 52.9% of the girls, and 40.4% of the girls attending to the boarding school skipped meals and a significant difference was found between the groups. No significant difference was found between the status of skipping meal of the boy students attending to both day school and boarding school.It was found that students mostly consumed fruit (35.2%), sandwiches and cookies (33.5%), wafers and chocolate (31.3%) and packed fruit juice (22.4%) between the meals. It was also determined that the mostly consumed food between the meals among boarding students were toast, sandwich and cookies as 68.3%, while the rate of consumption among day students was 52.1%.The mean of daily energy intake among the day students for boys and girls were 1957.9 ± 320.4 kcal, 1911.1 ± 305.5 kcal and it was 1915.0 ± 231.9 kcal, 1903.6 ± 242.8 kcal among boarding students for boys and girls respectively. Even though pulp intake at day students was higher, B12 intake was insufficient compared to that of day students. The mean of calcium intake was found rather low in both groups. Daily insufficient iron intake was 6.1% at boarding students, while it was found a bit higher with a rate of 14.2% for day students.