Metal heykel uygulamalarında kaynak tekniğinin figüratif biçimlendirmeye etkileri
The Effects of welding technique on figurative forming at metal sculpture practicals
- Tez No: 137397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Metal, Iron, Industry, Modernism, Sculpture, Welding, Figurative. st fr- yr«T '/p^T '“ '' [”jiynr ii 'Thomson 1991.
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
II ÖZET METAL HEYKEL UYGULAMALARINDA KAYNAK TEKNİĞİNİN FİGÜRATİF BİÇİMLENDİRMEYE ETKİLERİ Çetin ATEŞ Heykel Anasanat Dalı Yüksek Lisans Danışman : Yrd. Doç. Suat KARAASLAN Ocak 2003, 81 Sayfa.“İnsanı hayvanlardan ayıran özellik, kendi yaşam etkinliğinin bilincinde olmasıdır”* demiş George Thomson. İşte bu bilinçdir ki binlerce yıl süren bir macerada, maddeyi doğasında keşfedip, işlemiş, işlediği maddeyi çeşitli amaçlara yönlendirip yeni üretimlere dönüştürmüş ve kendisini şimdiki yaşam düzeyine taşımıştır. Bu gelişimde çok önemli bir yere sahip olan maddelerden biri de demir madenidir. Çağlar boyunca insan elinde kap kaçaktan, süsleme gereçlerine, silahlardan, ileri teknoloji ürünlerine kadar pek çok şeyde o vardır. Çalışmanın birinci bölümü, önem, amaç, yöntem, kapsam ve sınırlılıkları içermektedir. Çalışmanın ikinci bölümü, sanayi devrimine kadar metal malzemelerin toplumsal yaşamdaki yeri ve öneminin incelenmesinden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde, metal malzemelerin sanayileşme sürecinde toplumsal yaşamdaki yeri ve önemine değinilmektedir. Dördüncü bölümde, çağdaş heykel sanatında metal malzeme ve kaynak tekniğinin kullanımı ele alınmakta, bu bağlamda heykel sanatı Htaratürüne geçmiş yabancı ve yerli heykeltraşlara yer verilmektedir. Son bölümde ise, dördüncü bölümdeki açıklamaların bir uzantısı niteliğinde, kaynak tekniği kullanılarak yapılmış olan uygulama çalışmaları ile tekniğin figüratif biçimlendirmeye etkileri ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Anahtar Kelimeler; Metal, Demir, Sanayi, Modernizm, Heykel, Kaynak, Figüratif. * Thomson 1991.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT THE EFFECTS OF WELDING TECHNIQUE ON FIGURATIVE FORMING AT METAL SCULPTURE PRACTICALS Çetin ATEŞ Sculpture Department, Master Of Art Supervisor: YrcLDoç. Suat KARAASLAN January 2003, 81 Pages. "The special feature separates human from animals is human consciousness for life state of himself said George Thomson. This is the conscious that human processed materials after discovering them in nature, directed them to various goals and transformed into new products, and carried himself to current life standard in this thousand years long adventure. Iron mine is one of the materials that have a very important place in this development. There was iron from pots and pans in human hands to decoration supplies, from weapons to advanced technology products. The first part of this thesis contains importance, aim, method, content and boundaries of the study. The second part of the study searches the place and importance of metal supplies in the social life until industrial revolution. The third part of the thesis touched on the place and importance of metal supplies in the social life during industrial revolution. In the forth part, the usage of metal supplies and welding technique in modern sculpture art are explained and in this content, foreign and local sculptors in sculpture art literature are mentioned. In the final part, following the information given in the fourth part, practical (applied) works using welding technique and the effects of this welding technique on figurative forming are performed.