Yer yuvarlağı ünitesinin öğretiminde bilgisayarlı ve geleneksel öğretim uygulamalarının karşılaştırılması üzerine bir çalışma
A study on the comparison between computer-based and traditional teaching applications for the teaching of unit earth-sphere
- Tez No: 137574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDRİS ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Öğretimi, Bilgisayar Destekli Coğrafya öğretimi, Geleneksel Yöntem, Bilgisayarla Öğretim VII, Geography Teaching, Computer Assisted Geography Teaching, Traditional Method, Teaching with Computer vin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın temel amacı; Ortaöğretim lise 1 basamağındaki“Yer Yuvarlağı”ünitesinin öğretiminde bilgisayarla öğretim yönteminin etkililiğini geleneksel öğretim yöntemiyle karşılaştırarak ortaya koymaktır. Ayrıca araştırmada kullanılan materyale ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerine ve uygulama süresince araştırmacının yapmış olduğu gözlemlere de yer verilmiştir. Araştırmada yarı-deneysel desenin eşitlenmemiş kontrol gruplu modeli kullanılmıştır. Çalışma biri deney (N=22), diğeri kontrol (N=23) olmak üzere iki lise 1 sınıfıyla yapılmıştır.“Yer Yuvarlağı”ünitesi deney grubuna bilgisayarla öğretilirken, kontrol grubuna geleneksel yöntemlerle (anlatım, soru-cevap, gösteri) öğretilmeye çalışılmıştır. Araştırmada basan testi, tutum ölçeği, öğretmen ve öğrenci yazılım inceleme formları ve araştırmacının gözlemleri aracılığıyla veriler toplanmıştır. Araştırmada ön ve son testlerden elde edilen veriler t testi ile analiz edilmiştir. Ön test üzerinde yapılan analiz grupların bilişsel ve duyuşsal giriş davranışları bakımından benzer nitelikte olduğunu ortaya koymuştur. Uygulama sonrasında son testler üzerinde yapılan analizler,“Yer Yuvarlağı”ünitesinin öğretiminde kullanılan iki farklı öğretim yönteminin, coğrafya dersi başarısı ve derse yönelik tutumlar üzerinde aynı etkide bulunduğunu göstermiştir. Yazılım öğretmen ve öğrenci inceleme formlarından elde edilen bulgularla öğretmen ve öğrencilerin uygulamayla ilgili olumlu görüş belirttikleri tespit edilmiştir Araştırmacının yapmış olduğu gözlemler, öğrencilerin bilgisayar kullanma becerilerinden kaynaklanan problemler olduğunu ortaya koymuştur. Bilgisayarla öğretim yönteminin daha etkili ve verimli şekilde uygulanabilmesi için, öğrenci, öğretmen, okul yönetimi, müfredat programı ve yazılımın öğretimsel nitelikleriyle ilgili bazı ön koşulların sağlanması yönünde tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effectiveness of the computer assisted instruction for the teaching of the unit“Earth Sphere”at 9th grade Secondary School level by comparing it with the traditional teaching method. In addition to this, the study includes the perception of teachers and students involved, and observations during the application process on the material used in the research. In the research, the noneqavalent control group model of quasi-experimental design is used. The study is done with two 9th grade classes, one is treatment (N=22) and the other is control (N=23) group. While tratement group try to learn the unit“Earth Sphere”with computer, control group used traditional teaching methods such as expression, question- answer, demonstration. The data has collected through the accomplishment test, attitude scale, teacher-student software exemination forms and observations of the researcher. In the research, data obtained from the pre and post tests is analyzed with t-test. Analysis gained from the pre test show that groups are similar according to their cognitive entry and affective entry behaviors. After the application, analysis on post tests indicate that two different teaching methods used for the teaching of the unit“Earth Sphere”have the same effect on the success of the geography course and attitudes towards the course. With the findings obtained from the teacher and student software exemination forms, it is determined that teachers and students have positive views about application. Researcher' observations produce some problems because of the ability of student's computer usage. Finally, to use computer assisted instruction more effective and productive, some pre conditions must be satisfied related to the student, teacher, school administration, curriculum and the software's instructional qualities.