Evaluation of reading strategy instruction in an EFL reading textbook and teachers perceptions of that reading strategy instruction
İngilizceyi yabancı dil olarak öğretn bir okuma ders kitabında okuma stratejileri eğitiminin değerlendirilmesi ve öğretmenlerin bu strateji eğitimi ile ilgili görüşleri
  1. Tez No: 137615
  2. Yazar: EMİNE YETGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FREDRİCKA L. STOLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejiler, okuma stratejileri, stratejik okuyucu, okuma strateji eğitimi VI, Strategies, reading strategies, strategic reader, reading strategy instruction. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET İNGİLÎZCEYÎ YABANCI DİL OLARAK ÖĞRETEN BİR OKUMA DERS KİTABINDA OKUMA STRATEJİLERİ EĞİTİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ÖĞRETMENLERİN BU STRATEJİ EĞİTİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ Yetgin, Emine Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka L. Stoller Ortak Tez Yöneticisi: Julie Mathews-Aydmli Komite Üyesi: Dr. William Grabe Temmuz 2003 Stratejik okuma becerileri akıcı okumanın temel öğelerinden biridir; bu nedenle stratejik okuyucular yetiştirmek akademik okuma eğitiminin amaçlarından biri olmalıdır. Okuma stratejileri eğitiminde materyaller ve öğretmenler çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma ODTÜ Temel İngilizce Bölümü'nde (TİB) okutulmakta olan orta seviyededeki www.dbe.off-line.readings2 isimli okuma ders kitabındaki strateji eğitimim değerlendirmeyi amaçlamıştır. Ayrıca, bu çalışma TİB'de bu kitabı okutan öğretmenlerin kitaptaki strateji eğitimi ile ilgili görüşlerini de araştırmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, bir Kitap Değerlendirme Aracı ve literatürde en çok bahsedilen 30 okuma stratejisinin detaylı tammlarmı içeren bir Referans Dokumam hazırlanmıştır. Daha sonra, bu araçlar kullanılarak okuma kitabındaki doğrudan ve dolaylı strateji eğitimi açıklamalar ve alıştırmalar açısından incelenmiştir. Kitapdeğerlendirmesinden elde edilen veriler frekanslar ve yüzdeler hesaplanarak niceliksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde, TÎB'de orta seviyede ders veren ve incelenen kitabı okutan 44 öğretmenin kitaptaki strateji eğitimi hakkındaki görüşlerini belirlemek için bir anket hazırlanmıştır. Bu anketten elde edilen veriler frekans, yüzde, ortalama ve standard sapma gibi değerler hesaplanarak niceliksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışma incelenen okuma ders kitabının hangi stratejiler için açıklama ve alıştırma içerdiğini ortaya koymuştur. Öğretmenlerin görüşlerinin de genellikle kitap değerlendirme sonuçlarıyla benzer olduğu görülmüştür. Bu çalışmanın ulaştığı sonuçlar, stratejik okuma eğitimini geliştirmek için hazırlanacak ek materyaller konusunda öğretmenlere yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF READING STRATEGY INSTRUCTION IN AN EFL READING TEXTBOOK AND TEACHERS' PERCEPTIONS OF THAT READING STRATEGY INSTRUCTION Yetgin, Emine Master of Arts in Teaching English as a Foreign Language Thesis Advisor: Dr. Fredricka L. Stoller Thesis Chair person: Julie Mathews- Aydınlı Committee Member: Dr. William Grabe July 2003 Strategic reading abilities are one of the major components of fluent reading, thus, developing strategic readers should be a focus of academic reading instruction. In such instruction, materials and teachers play a crucial role. The objective of this study was to evaluate reading strategy instruction in www.dbe.off-line.readings2, the intermediate-level reading textbook used in the Department of Basic English (DBE), at Middle East Technical University. Additionally, the study aimed at determining DBE teachers' perceptions of strategy instruction in the textbook. In the first part of the study, a Textbook Evaluation Instrument and a Reference Sheet including 30 of the most frequently mentioned reading strategies in the literature were prepared. Then, these instruments were used to identify exphcit/implicit strategy explanations and strategy practice opportunities in the textbook. Data collected from the textbook evaluation were analyzed quantitatively using frequencies and percentages. mIn the second part of the study, a questionnaire was administered to 44 intermediate-level DBE teachers to obtain data about their perceptions of the strategy instruction included in the book. Data collected from the questionnaire were analyzed quantitatively by employing descriptive statistics, such as frequencies, percentages, means, and standard deviations. Results of the study revealed which strategies receive explicit and/or implicit strategy instruction in the textbook. Teachers' perceptions of the strategy instruction in the book are generally in conformity with the results of the textbook evaluation. The findings of the study might guide teachers in the design of supplementary reading materials to augment strategic reading instruction.