Foiregn policy and the construction of modern Turkish citizenship during the National Struggle Period
Dış politika ve Milli Mücadele modern Türk vatandaşlığının kuruluşu
- Tez No: 137616
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT CİZRE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Turkish Citizenship, Turkish Foreign Policy, citizenship identity. in
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
ÖZET DIŞ POLİTİKA VE MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE MODERN TÜRK VATANDAŞLIĞI' NTN KURULUŞU Özlem Kaygusuz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ümit Cizre Mayıs 2003 Bu tez, Türkiye Cumhuriyeti' nin kuruluş dönemi resmi dış politikasının bir yeniden okumasını yaparak, dönemin kapsama-dışlama siyaseti yani vatandaşlık siyaseti ve modern Türk vatandaşlığının kuruluşu üzerine farklı bir tarihsel analiz sunmayı amaçlamaktadır. Teorik-analitik açıdan çalışma, bir ülkenin dış politika dinamikleri ile iç sosyo-politik yapılanması, yani devlet-vatandaş ilişkisinin doğası, bireysel ve kolektif siyasal kimliklerin temel nitelikleri, meşru ve tam üyeliğin sınırlan, bütünüyle vatandaşlık siyaseti arasında bir ilişki olduğu önermesine dayanmaktadır. Bu çerçeve içinde, milliyetçi Ankara Hükümeti' nin genel dış politika yönelimi ve spesifik dış politika karar ve uygulamaları, Türk ulusal vatandaş kimliğinin erken öncüllerinin oluşmasını incelemek için analitik araç olarak kullanılmıştır. Çalışmanın ana fikri, Türkiye'de modern vatandaşlığın topraksal, kültürel (ulusal) ve siyasal sınırlarının, temel olarak dönemin yönetici seçkiderinin dış politika karar ve uygulamaları yoluyla çizildiği ve 1919-1923 döneminin siyasal andlaşma ve metinlerine yansıdığıdır. Anahtar Kelimeler Türk Vatandaşlığı, Türk Dış Politikası, vatandaş kimliği iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOREIGN POLICY AND THE CONSTRUCTION OF MODERN TURKISH CITIZENSHIP DURING THE NATIONAL STRUGGLE PERIOD Özlem KAYGUSUZ Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ümit Cizre May 2003 This dissertation is an attempt to present a different historical account of the construction of modern national citizenship and the politics of inclusion and exclusion that is the politics of citizenship through a rereading of the official foreign policy of the formative years of the Turkish Republic. From the theoretical- analytical point of view, the dissertation rests on the proposal that there is a relationship between the foreign policy dynamics and the domestic socio-political structure, namely the nature of the relationship between the state and the citizen, the basic features of the collective and individual political identities and the formation of the terms of legitimate and proper membership which can ail be termed as the politics of citizenship of a particular country. Within this framework, the dissertation uses the general foreign policy orientation and specific acts and decisions of the nationalist Ankara government as the analytical instrument to follow up the formation of the early premises of Turkish national citizenship identity. The main argument is that the territorial, cultural (national) and political boundaries of modern citizenship identity in Turkey were drawn mainly in and through the foreign policy acts and decisions of the new ruling elite which were reflected in the foreign policy texts -treaties and agreements- of the period between 1919-1923.