United nations and Unilateral Military interventions: Admissible justifications in the united nations responses
Birleşmiş Milletler ve tek taraflı askeri müdahaleler: Birleşmiş Milletler'in tepkilerindeki kabul edilebilir haklı kılma gerekçeleri
- Tez No: 137617
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler, Askeri Müdahale, Kolektif Meşrulaştırma VI, United Nations, Military Intervention, Collective Legitimization IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 358
Özet
ÖZET BİRLEŞMİŞ MİLLETLER VE TEK TARAFLI ASKERİ MÜDAHALELER: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'ÎN TEPKİLERİNDE KABUL EDİLEBİLİR HAKLI KILMA GEREKÇELERİ KINACIOĞLU, Müge Doktora, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Professor Dr. Ali Karaosmanoğlu Eylül 2003 Birleşmiş Milletler'in tek taraflı askeri müdahalelere yaklaşımı konusundaki bu çalışma, devletlerin içişlerine askeri müdahale kavramı ile bunun uluslararası politikadaki normatif gelişiminin bir analizidir. Bu çerçevede çalışmanın temel amacı, Birleşmiş Milletler organlarında (Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul), normatif meşrulaştırma eğilimlerini ve askeri müdahalelerin, Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmak suretiyle, izin verilebilir haklı kılma gerekçelerini ortaya çıkarmaktır. Daha somut olarak, bu çalışma, müdahalede bulunmama ilkesinin istisnalarım araştırmakta ve Birleşmiş Milletler'in, içişlerine askeri müdahaleye dair uluslararası norm ve eğilimlerin gelişimine katkısını değerlendirmektir. Bu amaçla, çalışma, genel olarak Birleşmiş Milletler'in tavrı, özel olarak ise bir ülke veya ülkeler grubunca diğer bir ülkenin içişlerine askeri müdahalede bulunmanın yasallığı ve meşruluğuna dair başlıca Birleşmiş Milletler organları tarafından alman kararlar ve atılan adımlar üzerine odaklanmıştır. Çalışmada Birleşmiş Milletler'in askeri müdahalelere ilişkin tepkileri tek tek incelenerek, Birleşmiş Milletler organlarında, BM Şartı'nda öngörülenlerin dışındakitek taraflı askeri müdahaleler için öne sürülen diğer haklı kılma gerekçelerinin benimsenmediği görülmüş; dolayısıyla Birleşmiş Milletler uygulamalarının, içişlerine karışmama ilkesini öngören ve kuvvet kullanımını yasaklayan Şart'a bağlı kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNITED NATIONS AND UNILATERAL MILITARY INTERVENTIONS: ADMISSIBLE JUSTIFICATIONS IN THE UNITED NATIONS' RESPONSES KINACIO?LU, Müge Ph. D., Department of International Relations Supervisor: Professor Dr. Ali Karaosmanoğlu September 2003 This study on the United Nations' approach to unilateral military interventions is an analysis of the concept of military intervention in the domestic affairs of states and its normative development in international politics. In this context, the main purpose of the study is to discover the normative trends of legitimization in the organs of the United Nations (Security Council and General Assembly) and to assess the permissible state justifications of military intervention as endorsed by the United Nations. More specifically, it aims to expose the principle of non-intervention to inspection and exception, and inquire the extent of United Nations' contribution to the development of international norms and trends with respect to military intervention in domestic affairs. For this purpose, the primary focus of the study is in general on the stance, and in particular on the decisions and actions taken by the main United Nations organs concerning the legality and legitimacy of military interventions undertaken by a state or group of states in the domestic affairs of another state with reference to individual cases. Examining the United Nations' responses to individual cases of military intervention, the study finds that the United Nations has consistently declined the 111permissibility of unilateral military interventions in circumstances other than those stipulated by the Charter. Thus, the study concludes that the United Nations practice indicates substantial adherence to the Charter scheme regarding the prohibition of the use of force and the principle of non-intervention in internal affairs.