Content teachers perceptions of the academic aural-oral skills of post-preparatory school students at Anadolu University
Anadolu Üniversitei'ndeki öğretim elemanlarının yabancı dil hazırlık eğitimi sonrası öğrencilerin alan derslerindeki İngilizce konuşma ve dinleme becerilerine yönelik algılamaları
- Tez No: 137626
- Danışmanlar: DR. MARTİN J. ENDLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akademik dinleme-konuşma becerileri, ders işleme yöntemi, öğretim elemanları. VI, Academic oral-aural skills, lecturing style, content course teachers' perceptions IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YABANCI DİL HAZIRLIK EĞİTİMİ SONRASI ÖĞRENCİIERİN ALAN DERSLERİNDEKİ İNGİLİZCE KONUŞMA VE DİNLEME BECERİLERİNE YÖNELİK ALGILAMALARI Sağlam, Sercan Yüksek Lisans, İkinci Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Martin J. Endley Ortak Tez Yöneticisi: Julie Mathews-Aydmli Jüri Üyesi: Y. Doç. Dr. Doğan Bulut Temmuz 2003 Yabancı dil olarak İngilizce öğretimi alanındaki son çalışmalar, ders anlatım yöntemlerinin geleneksel öğretmen merkezli yöntemlerden, konuşma merkezli iletişimin ve anlam merkezli görüş alışverişinin daha ön planda olduğu sımf içerisinde yoğun karşılıklı konuşma gerektiren yöntemlere doğru kaymakta olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretim yöntemlerindeki bu değişiklikler, öğrencilerin yabancı dili alan öğreniminde daha etkin bir şekilde kullanmaları gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Üstelik, öğrenciler sınıf içerisindeki konuşmalara dayalı dil gelişimlerinin yanı sıra soru sorma, yorumda bulunma, açıklama yapma ve yanıt verme yoluyla alan öğretim elemanlarıyla iletişim halinde bulunmaya gereksinim duymaktadırlar. Bu değişim, alan öğretim elemanlarının öğrencilerden ders sırasında farklı katılım biçimlerini gerçekleştirmebeklentilerine neden olduğu gibi öğrencilerin de bu beklenen katılım biçimlerini gerçekleştirmelerinde çeşitli güçlüklere neden olmaktadır. Bu açıdan üniversite öğretim elemanlarının yabancı dilde yapılan alan derslerinde yabancı dil becerileri yönünden öğrencilerden beklentilerinin ve öğrencilerin bu beklentileri karşılamadaki güçlüklerinin bilinmesi gereklidir. Bu gerekliliğe dayandırılan bu çalışmada, Anadolu Üniversitesindeki öğretim elemanlarının hazırlık sınıfı (Yabancı Dil Hazırlık Eğitimi) sonrası öğrencilerin alan derslerindeki İngilizce konuşma ve dinleme becerilerine yönelik algılamaları araştırılmıştır. Araştırmada gerek duyulan veriler öğretim elemanlarına uygulanan anketler ve bu öğretim elemanları arasından yansız atama yoluyla belirlenen 20 öğretim elemanı ile yapılan görüşmelerle elde edilmiştir. Araştırmada alan derslerinde öğretim elemanlarının öğrencilerden en çok soru sorma ve yanıt verme dil becerilerini bekledikleri ortaya çıkmışta. Ayrıca, sosyal bilimler ve fen bilimleri alanındaki öğretim elemanlarının öğrencilerin konuşmaları ile ilgili algılamalarının birbirinden belirgin bir şekilde farklı olduğu da belirlenmiştir. Öte yandan öğretim elemanlarının ders anlatım yöntem ve tekniklerinin öğrencinin dinleme- konuşma becerisi üzerinde ciddi bir etkisi olduğu görülmüştür. Ek olarak, dersin türünün ve öğretim elemanlarının öğrencilerin derse sözlü katılımına verdikleri önemin, öğretim elemanlarının beklentileri ve öğrencilerde gözlemlenen zorlukların üzerinde etkisi olduğu da saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTENT TEACHERS' PERCEPTIONS OF THE ACADEMIC AURAL-ORAL SKILLS OF POST-PREPARATORY SCHOOL STUDENTS AT ANADOLU UNIVERSITY Sağlam, Sercan M.A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Martin J. Endley Co-Supervisor: Julie Mathews- Aydınlı Committee Member: Dr. Doğan Bulut July 2003 Recent studies show that lectures are moving away from traditional style towards more conversational style, where negotiation of meaning and spoken interaction becomes increasingly important. These changes in lecture style require learners to use language more effectively in academic settings. Furthermore, students need to engage in interactions with the content course teachers through questions, comments, explanations or answers. This shift leads content course teachers to expect students to participate in their classes through questions, comments, viewpoints, and difficulties of students in displaying these skills. Language programs should identify expectations of content course teachers about academic aural-oral skills and students' difficulties in displaying these skills to equip students with the skills that are expected from them in departments. Therefore, this study investigates the perceptions of content course teachers in terms of academic speaking / listening iliEnglish skills with reference to post-preparatory students in departmental courses at Anadolu University. Data was collected through questionnaires. A sample of 20 teachers was selected for follow-up interviews. The results show that asking- answering questions are the most commonly expected speaking skill. The questionnaire results revealed statistically significant differences between staff teaching social sciences, and those teaching natural sciences. Furthermore, lecturing style has an impact on students' listening comprehension, and expected participation forms from students. Moreover, it was found that emphasis given to oral participation and type of course has an influence on expectations of content course teachers and observed difficulties of students.