Countering state-supported terrorism: The PKK and Turkish foreign policy towards the Middle East
Devlet-destekli terörle mücadele: PKK ve Türkiye'nin Ortadoğu politikası
- Tez No: 137627
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türk dış politikası. Ortadoğu. Suriye. İran, İsrail, PKK, uluslararası terörizm, devlet-destekli terörizm. iv, Turkish foreign policy, Middle East, Syria, Iran, Israel, PKK, international terrorism, state-sponsored terrorism, state-supported terrorism. iii
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZET DEVLET-DESTEKLİ TERÖRLE MÜCADELE: PKK VE TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU POLİTİKASI SELVİ, İSMAİL Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ersel Aydınlı Temmuz 2003 Bu tezde PKK'ya Suriye ve İran tarafından sağlanan devlet desteği incelenirken, bunun Türkiye'nin Ortadoğu politikasına etkisi ortaya konmaya çalışılacaktır. Bazı ülkeler için terörist grupları desteklemek, düşman devletlere karşı gizli bir savaş politikası yürütebilecek kadar dış politikalarının bir unsuru olmuştur. Aynı şekilde Suriye ve İran, Türkiye ile sorunlarında avantajlı bir konum elde etmek umuduyla PKK'yı desteklemiş ve teşvik etmişlerdir. Aynkçı PKK terörizmi, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin güvenliği ve ülkesel bütünlüğü için birincil tehdit olacak kadar büyümüştür. Bölgedeki ihtiyatlı ve pasif tutumunun PKK'ya sağlanan dış desteği kesemediğini fark eden Türkiye, geleneksel Ortadoğu politikasını tekrar gözden geçirmiştir. Sonuç olarak. Türkiye bölgede daha aktif politikalar takip etmek zorunda kalmış ve Batılı kimliğine rağmen Ortadoğu alt sisteminin bir aktörü olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COUNTERING STATE-SUPPORTED TERRORISM: THE PKK AND TURKISH FOREIGN POLICY TOWARDS THE MIDDLE EAST SELVİ, ISMAIL M.A., Department of International Relations Supervisor: Asst. Prof. Ersel Aydınlı July 2003 This thesis analyzes the support provided to the PKK by Syria and Iran, and attempts to determine its impact on Turkish foreign policy towards the Middle East. Some states have adopted supporting terrorist groups as a means to further foreign policy, even to the extent of pursuing an undeclared warfare against rival countries. Similarly, Syria and Iran have supported and encouraged the PKK hoping that they could gain advantage over issues involving Turkey. In the post-Coid War era, separatist PKK terrorism grew to be the primary threat to the security and territorial integrity of Turkey. Realizing that her low-profile attitude in the region failed to deter the foreign support to the PKK by her southern neighbors, Turkey revised her traditional policies in the Middle East. Consequently, Turkey was forced to pursue more assertive policies in the region, which made her an active actor of the Middle East sub-system despite her Western identity.