Teachers attitudes towards computer technology use in vocabulary instruction
Öğretmenlerin sözcük öğretiminde bilgisayar teknolojisi kullanımına karşı tutumları
- Tez No: 137684
- Danışmanlar: DR. MARTİN J. ENDLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Computer technology resources, teacher attitude, concordance, concordancing software, corpus (pi. corpora), data-driven learning (DDL), frequency- based wordlists. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN SÖZCÜK ÖĞRETİMİNDE BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ KULLANIMINA KARŞI TUTUMLARI Arkın, Erkan Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Tez Yöneticisi: Dr. Martin J. Endley Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Haziran 2003 Bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin dil öğretiminde bilgisayar teknolojisi kullanımını nasıl algıladıklarını araştırdı. Bu araştırma öğretmenlerin sözcük öğretiminde ağ-bağlantılı bir bilgisayar programının kullanımına karşı tutum ve yaklaşımlarını inceleyerek yapıldı. Adı geçen bilgisayar yazılımı şu özellikleri ve programları sunmaktadır: sözcük seviye testleri, metin içinde sözcük yinelenme/ sıklık tanımlayıcısı, metin içinde sözcük dizini listeleyicisi, çıkartmalı-metin ve paralel-metin oluşturucusu. Çalışmanın amacı öğretmenlerin bu bilgisayar yazılımım ve sunmuş olduğu özellik ve programlan sözcük öğretiminde kullanmasına ya da kullanmamasına neden olan etkenleri ortaya çıkarmaktı. Çalışma ayrıca, sunulan imkanlar ve eğitimin dil öğretiminde bu tür bilgisayar teknolojisi kaynaklarının kullanımına ne ölçüde katkıda bulunduğunu araştırdı. Veriler eğitim dili İngilizce olan bir üniversitede çalışan 97 Hazırlık öğretmenine dağıtılan anket ve onu izleyen görüşmeler aracılığı ile toplandı.Görüşmeler, anket sonuçlarının dağılımına göre seçilen 12 öğretmenle gerçekleştirildi. Anket sonuçlan bilgisayar eğitimi alan ve almayan öğretmenler arasında istatistiksel farklılıklar olduğunu ortaya koydu. Bu farklılıklar öğretmenlerin bilgisayar ve dil öğretiminde bilgisayar teknolojisi kullanımına karşı tutum ve görüşlerinde gözlendi. Görüşmeler öğretmenlerin neden bilgisayar teknolojileri eğitimi aldıklarını ve onları bu eğitimi almaya yönlendiren sebepleri araştırdı. Araştırılan, bilgisayarlara duyulan ilginin ve olumlu düşüncelerin mi öğretmenleri eğitim almaya yönlendirdiği, yoksa alınan eğitimin mi bu ilgi ve düşünceleri olumlu yönde geliştirdiği idi. Sonuçlar her iki durumun da geçerliliğini kanıtladı. Sonuçlar ayrıca gösterdi ki öğretmenlere sadece bilgisayar teknolojisi kaynaklarını sunmak onların bu kaynaklan dil öğretiminde kullanmalanm garantilememektedir. Bu bağlamda, dil öğretiminde bilgisayar teknolojisi kullanımı eğitiminin hem öğretmenlerin tutum ve görüşlerini değiştirmede hem de bu teknolojiyi dil öğretiminde kullanmalannda önemli bir etken olduğu ortaya çıkmaktadır. Anahtar söcükler: Bilgisayar teknolojisi (kaynaklan), öğretmenlerin (bilgisayarlara karşı) tutumlan, metin içinde sözcük dizini, metin içinde sözcük dizini oluşturucusu, metinler topluluğu, veriye dayalı öğrenim, sıklık-bazlı sözcük listeleri. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHERS' ATTITUDES TOWARDS COMPUTER TECHNOLOGY USE IN VOCABULARY INSTRUCTION Arkın, Erkan M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Martin J. Endley Co-Supervisor: Dr. Bill Snyder June 2003 This study examined how teachers perceive the incorporation and use of computer technology resources in language teaching through investigation of teachers' attitudes and approaches to using an online supplementary resource in vocabulary instruction in an EFL context. The program offers such tools as vocabulary level tests, a vocabulary frequency profiler, word and text concordances and cloze text and hypertext builder. The aim of the study was to explore the factors that affect teachers' use or non- use of the online program for teaching purposes. The study finally examined whether and to what extent opportunities, facilities, and training provided to teachers contribute to their acceptance and use of these resources. The data was collected through questionnaires distributed to 97 teachers in an English-medium university. Based on the results of the questionnaires, a stratified 111sample of 12 teachers was selected for follow-up interviews. The questionnaire results revealed statistically significant differences between teachers who have undergone computer technology training and those who have not in terms of their attitudes toward computers and the use of computer technology resources in language teaching. Follow- up interviews were used to determine whether positive attitudes or interests led people to undergo training or the reverse. The responses supported both cases for different individuals. The results also showed that simply introducing computer technology resources does not guarantee teachers' use of these in practice. The provision of training is seen as a key factor in both changing attitudes and encouraging teachers in incorporating technology into their instruction.