Issues in the design and implementation of web-based language courses
Web dil kurslarının dizayn ve uygulamasıyla ilgili konular
- Tez No: 137685
- Danışmanlar: DR. WILLIAN E. SNYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, internet, dünya çapında web, webe dayalı eğitim, bilgisayarla ileşim araçları vı, Distance education, Internet, World Wide Web, Web-based instruction, CmC (Computer Mediated Communication) tools. IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET WEB DİL KURSLARININ DİZAYN VE UYGULAMASIYLA İLGİLİ KONULAR Bingöl, Azra Nihal Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Tez Yöneticisi: Dr. William Snyder Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka L. Stoller July 2003 Bu çalışmada web dil kurslarını dizayn eden ve uygulayan kişilerin gözönüne aldıkları faktörleri, web kurslarının dizayn ve uygulamasının nasıl gerçekleştiğini, ve web kurslarını hazırlayanların bu kurslarının geliştirilmesi ve uygulanması konusunda gelecekteki gidilecek olası uygulamalara dair görüşlerini araştırılmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak EFL alanında web kursları hazırlamayı düşünen BUSEL için bazı önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmaya Türkiye'de ve dış ülkelerde çalışan dokuz ELT uzmanı katılmıştır. Anket sekiz katılımcıya elektronik posta yoluyla dört farklı bölüm olarak gönderilmiştir. Katılımcılarda biri ile Türkiye'de Ankara'da yaşadığı için röportaj yapılmıştır. Röportajda anketteki soruların aynısı sorulmuştur. Anketin ve röportajın sonuçları niteliksel olarak analiz edilmiştir. Veri analizi katılımcıların yanıtlarında ortaya çıkan konuların yorumlanmasına dayanmıştır.Veri analizi web kurslarının hazırlanması ve uygulanmasından önce öğrencilerle, teknikle ve pedagojiyle ilgili konuların gözönüne alınmasının önemini ortaya çıkarmıştır Sonuçlar özellikle öğretmenlerin web kurslarının hazırlanması ve uygulanması esnasında ortaya çıkabilecek olası sorunları azaltmak ve süreçteki etkinliği maksimum seviyeye çıkarmak için takım halinde birlikte çalışmalarının gerekliliğini ortaya koymuştur. Sonuçlar ayrıca hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin webe dayalı öğretime başlamadan önce bu süreçle ilgili olarak yönlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISSUES IN THE DESIGN AND IMPLEMENTATION OF WEB-BASED LANGUAGE COURSES Bingöl, Azra Nihal Master of Arts in Teaching English as a Foreign Language Thesis Advisor: Dr. William Snyder Thesis Chair person: Dr. Fredricka L. Stoller July 2003 This study explored the factors that course designers have taken into account in the design and implementation of web-based courses, how the design and implementation of the web-based courses were effected by these factors, and course designers' views of possible future directions for developing and implementing web- based courses. From the results of this study, some recommendations are made for Bilkent University School of English Language (BUSEL), which is thinking of designing and implementing web-based courses in an English as Foreign Language (EFL) setting. Nine English Language Teaching (ELT) professionals, from different institutions inside and outside of Turkey, participated in this study. A questionnaire was sent to eight participants through email in four different sections. One participant was interviewed as she lives in Ankara, Turkey. The interview consisted of the same questions as the questionnaire. inThe questionnaire and the interview results were analyzed qualitatively. The data analysis was based on the interpretation of patterns emerging from participants' responses. The data results reveal that it is important to take student concerns, technical concerns, and pedagogical concerns into consideration in designing and implementing web-based courses. The results especially suggest a need for teams of teachers to work together to reduce potential problems while designing and implementing web-based courses and maximize efficiency in the process. They also call for both teachers and students to receive orientations into the process of web- based instruction (WBI) before commencing it.