Novice teachers perceptions of an in-service teacher training course at Anadolu University
Mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin Anadolu Üniversitesi'deki bir hizmet içi eğitim kursuna yönelik algılamaları
- Tez No: 137683
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hizmet içi eğitim, öğretmen eğitimi, öğretmen gelişimi, yeni öğretmenler. VI, INSET, teacher training, teacher development, novice teachers IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET MESLEĞE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRETMENLERİN ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDEKİ BİR HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSUNA YÖNELİK ALGILAMALARI Alan, Bülent Yüksek Lisans, İkinci Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka Stoller Haziran 2003 Bu çalışma, 2002-2003 akademik yılında Anadolu Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu'nda mesleğe yeni başlayan öğretmenlere yönelik yürütülen 10 haftalık bir hizmet içi eğitim kursunun bu öğretmenler tarafından nasıl algılandığını incelemiştir. Çalışmanın katılımcıları da Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda işe yeni başlayan 17 öğretmendir. Bu çalışmanın iki araştırma sorusu vardır. Birincisi, yeni öğretmenlerin adı geçen hizmet içi eğitim kursunu ne ölçüde değerli bulduğudur. İkincisi de, bu öğretmenlerin hangi öğretim alanlarında katıldıktan bu hizmet içi eğitim kursunu değerli bulduğudur. Bu çalışmada iki veri toplama aracından faydalanılmıştır. Birincisi, katılımcıların her seminer sonrası haftalık olarak doldurdukları bir anket ve ikincisi de, hizmet içi eğitim kursunun tamamlanmasından üç ay sonra rastgele seçilen 5 katılımcı ile yapılan mülakatlardır.Çalışmanın sonuçları, hizmet içi eğitim kurslarının katılımcılar tarafından genellikle olumlu algılandığını göstermiştir. Katılımcılar, sınıf yönetimi, konuşma becerilerinin öğretimi ve değerlendirilmesi ve dil bilgisi öğretimi ve değerlendirilmesi seminerlerini kendi öğretimleri açısından en değerli seminerler olarak görmüşlerdir. Okuma becerileri ve kelime bilgisinin öğretilmesi ve değerlendirilmesi ile ders malzemesi üretimi seminerleri ise en az değerli bulunan seminerlerdir. Mülakatların sonucunda, katılımcılar sınıf yönetimi, dil bilgisi öğretimi ve konuşma becerilerinin değerlendirilmesi konularında kazandıkları becerileri gerçek öğretimlerine aktardıklarını belirtmişlerdir. Bu çalışmanın sonuçları katılımcıların seminerlerde etkin rol almak istediklerini göstermektedir. Ayrıca, yeni öğretmenler çalıştıkları kurumu iyi tanımamalarından dolayı sınıf yönetimi, ders kitabı kullanımı ve ölçme değerlendirme gibi alanlarda çalıştıktan kuruma has yerel eğitim almak istemektedirler.Uygulanan hizmet içi eğitim programı, katılımcılar daha fazla kurumsal bilgi ve tecrübe kazandıkça, daha fazla katılımcı iştirakine olanak sağlayacak bir şekilde sürekli olarak düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVICE TEACHERS' PERCEPTIONS OF AN IN-SERVICE TEACHER TRAINING COURSE AT ANADOLU UNIVERSITY Bülent Alan M.A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Bill Snyder Co-Supervisor: Dr. Fredricka Stoller June 2003 This study explored novice teachers' perceptions of a 10-week INSET program implemented at Anadolu University School of Foreign Languages in the 2002-2003 academic year. Seventeen novice teachers in the Anadolu University School of Foreign Languages participated in this study. The research questions posed for this study investigated to what extent novice teachers perceived the INSET courses as valuable and in what areas of teaching novice teachers perceived INSET courses as valuable for their teaching practices. Two data collection instruments were employed in this study. First, a survey was completed at the end of each workshop. Second, semi-structured interviews with five randomly chosen participants were conducted three months after the courses. Results indicated that participants' perceptions of INSET workshops were generally positive. Participants regarded the workshops on classroom management, testing speaking, and teaching and testing grammar as the most valuable for their iiiactual teaching. Participants regarded the workshops on teaching reading and vocabulary and materials development as the least valuable. Participants reported that the areas they reflected the knowledge they gained from the workshops were classroom management, teaching grammar, and testing speaking. The results suggest that participants would like more participation in the workshops. They also need to gain local knowledge because of their lack of contextual knowledge in such areas as classroom management, textbook use, and testing. The INSET program should be continued, but redesigned to provide more contextualization of knowledge and with increasing participation by trainees in later sessions as they gain more experience.