Academic oral presentation skills instructors perceptions of the final project presentation rating scale used in the modern language department at Middle East Technical University
Orta Doğu Teknik Üniversitei Modern Diller bölümünde final projesi sunumunu değerlendirmekte kullanılan puanlama ölçeği hakkında akademik sözlü sunum öğretmenlerinin görüşleri
- Tez No: 137686
- Danışmanlar: DR. BİLL SNYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlü değerlendirme, puanlama ölçeği, değerlendiren kişi VI, Oral assessment, rating scale, rater IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MODERN DİLLER BÖLÜMÜNDE FİNAL PROJESİ SUNUMUNU DEĞERLENDİRMEKTE KULLANILAN PUANLAMA ÖLÇEĞİ HAKKINDA AKADEMİK SÖZLÜ SUNUM ÖĞRETMENLERİNİN GÖRÜŞLERİ Bozatlı, İpek Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Fredricka L. Stoller Temmuz 2003 Bu çalışma Ortadoğu Teknik Üniversitesi Modern diller bölümündeki ENG 211 öğretim görevlilerinin final projesi sunumunu değerlendirmekte kullanilan puanlama ölçeği hakkinda görüşlerini araştırmıştır. Veri toplamak için, 25 ENG 211 öğretim görevlisine anket verilmiştir. Anketteki üç değerlendirme sorusunda katılımcıların puanlama ölçeğindeki kategorilerin gerekliliğini üç farklı kritere göre değerlendirmeleri istenmiştir: iyi ve zayıf öğrencileri ayırabilmesi, öğretmenlere verdikleri eğitimin etkinliği hakkında dönüt vermesi, öğrencilere sunum becerileri hakkında farklı açılardan dönüt vermesi.Anketteki iki açık uçlu soru ile katılımcıların görüşleri puanlama ölçeği hakkındaki olumlu ve olumsuz görüşleri araştırılmıştır. Değerlendirme sorularından elde edilen veriler tanımlayıcı istatistik, kullanılarak (frekans, ortalama ve standard sapma) niceliksel olarak analiz edilmiştir. İki açık uçlu sorudan elde edilen veriler niteliksel olarak analiz edilmiştir. Veriler puanlama ölçeğindeki kategorilerin çoğunun katılımcılar tarafından üç farklı değerlendirme sorusun için gerekli bulunduğunu ortaya koymuştur. Fakat, bazı kategoriler çoğunluk tarafından daha az gerekli olarak değerlendirilmiştir. Bu kategoriler, ENG 211 dersinin dışında kalan konuları, açık olmayan tanımlamaları, öğretmenlerin kontrolü dışında olan faktörleri, ve öğretmenlerin farklı değerler verdiği kategorileri içermektedir. Ayrıca, bu kategoriler açık uçlu sorularda da katılımcılar tarafından puanlama ölçeğinin olumsuz yönleri olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACADEMIC ORAL PRESENTATION SKILLS INSTRUCTORS' PERCEPTIONS OF THE FINAL PROJECT PRESENTATION RATING SCALE USED IN THE MODERN LANGUAGES DEPARTMENT AT MIDDLE EAST TECHNICAL UNIVERSITY Bozatlı, İpek Master of Arts in Teaching English as a Foreign Language Thesis Advisor: Dr. Bill Snyder Thesis Chair person: Dr. Fredricka L. Stoller July 2003 This study explored ENG 211 instructors' perceptions of the final project presentation rating scale used in the Modern Languages Department at Middle East Technical University. In order to collect data, 25 ENG 211 instructors were asked to complete a questionnaire. Three rating questions in the questionnaire asked participants to evaluate how essential the rating scale categories are to them according to three different criteria: for distinguishing among strong and weak students, giving instructors feedback on the effectiveness of their instruction, and giving students feedback on various aspects of their oral presentation skills. Through 111two open-ended questions, positive and negative attributes of the rating scale, as perceived by the the participants, were investigated. Data collected from the rating questions were analyzed quantitatively by employing descriptive statistics, such as frequencies, means and standard deviations; data obtained from two open-ended questions were analyzed qualitatively The data results revealed that most of the rating scale categories were rated as 'essential' by the participants for all three rating questions. However, some categories were most commonly rated lower on the three questions. These categories had objectives that were not taught in ENG 211, were felt to be outside the control of ENG 211 instructors, or which instructors felt should have different overall values, and more clear descriptors. In addition, results obtained from the open-ended questions supported the results obtained from the rating questions.