Geri Dön

The Turkey-U. S.-Israel triangle: 1991-2001

Türkiye'de -A.B.D.- İsrail üçgeni: 1991-2001

  1. Tez No: 137687
  2. Yazar: H. KAYIHAN CIRIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BİLGE CRİSS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, A.B.D, İsrail, üçgen, stratejik ortaklık, dış politika. IV, Turkey, tiie U.S, Israel, triangle, strategic partnership, foreign policy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 162

Özet

ÖZET TÜRKİYE-A.B.D.-İSRAİL ÜÇGENİ: 1991-2001 CIRIK, H. KAYIHAN Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nur Bilge Criss Temmuz 2003, 154 sayfa Soğuk Savaş süresince Türkiye, kuzeyden algıladığı Sovyet tehdidine odaklanmıştı. Türkiye, Soğuk Savaşın sona ermesinden en ciddi etkilenen ülkelerden biri oldu. Doksanlı yıllarda, Türkiye, çeşitli etmenler tarafından desteklenen aktif bir dış politika çizgisi takip etti. Orta Doğu, Türkiye'nin bu aktif ve iddialı dış politika uygulamalarının en çok görüldüğü bölge oldu. Türkiye'nin Körfez Savaşında Amerikan çabalarına tam destek vermesi ve bu yeni dönemde İsrail ile yakın ilişkiler kurması, bu iddialı dış politika uygulamalarının sonuçları idi. Amerika, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye'nin sahip olduğu büyük önemin ve çeşitli stratejik rollerin farkında vardı. İki ülke bazı konularda farklı yaklaşımlara ve çatışan çıkarlara sahip olmalarına rağmen, ki Orta Doğu üzerinde en fazla uyuşmazlığın ortaya çıktığı bölge olmuştur, Türkiye ve Amerika çok sayıda konu hakkında genellikle uyum içerisinde olmuştur. İsrail ile yakın ilişkiler geliştirmek, Türkiye'nin önde gelen dış politika uygulamalarından olmuştur. Her iki ülke bu yakınlaşmadan fayda elde etmiştir ve bazı konulara farklı yaklaşsalar da bu stratejik ortaklığın olumlu sonuçları daha belirgin olmuştur. Türkiye, Amerika ve İsrail arasındaki üçlü ilişkinin bölge üzerinde olumlu etkileri olmuştur ve bu ilişki Orta Doğu'da barış ve istikrarın sağlanmasında bir süre önemli bir güç olmuştur. Fakat unutulmamalıdır ki, geçmişteki yakın ilişkiler, gelecekte de ilişkilerin iyi olacağını farz etmek için yeterli değildir. Stratejik ilişkiler, ortak planlara sahip olmak anlamına gelir fakat üçlü ilişkilerde uzun dönemde durum böyle olmamıştır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT THE TURKEY-U.S.-ISRAEL TRIANGLE: 1991-2001 CIRIK, H. KAYIHAN M.A. in International Relations Supervisor; Asst Prof. Nur Bilge Criss July 2003, 154 pages During the Cold War, Turkey's main focus was on the perceived Soviet threat from the north. Turkey became one of the countries most deeply affected by the end of the Cold War. In the 1990s, Turkey pursue! an acövist foreign policy course, which was encouraged by a variety of factors. Especially the Middle East has become the region that Turkey's active and assertive foreign policy practices are most profoundly seen. Turkey's full backing for U.S. efforts in the Gulf War and building of close ties with Israel in this new era were outcomes of this assertive foreign policy course. The United States mostly realized the great importance of Turkey and its diverse strategic roles in the post-Cold War period. Although the two countries had different approaches and conflicting interests on some issues, where the Middle East became the region on which the most conflicting views came out, Turkey and the U.S. were mostly harmonious on various subjects. Developing close relations with Israel was among the major foreign policy orientations of Turkey. Both countries have benefited from this rapprochement and even they had some different approaches to some matters, positive outcomes of this strategic partnership have been more prominent. The triangular relationship between Turkey, the United States, and Israel had positive effects on the region and has been a very important force for maintaining peace and stability in the Middle East for a while. But one must keep in mind that it is not enough to assume that close ties in ttie past will assure smooth relations in the future. Strategic relations mean sharing plans, but this did not turn out to be tiie case for the triangular relationship in the long-run.

Benzer Tezler

  1. Cooperation strategy models for the Central Asian Region and future scenarios on Turkey

    Orta Asya bölgesinde işbirliği strateji modelleri ve Türkiye üzerine gelecek senaryoları

    GAMZE GÜNGÖRMÜŞ KONA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2001

    Uluslararası İlişkilerMarmara Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. CENGİZ OKMAN

  2. Türkiye İsrail ilişkilerinde ABD etkisi: Konstrüktivist bir yaklaşım

    U.S.A. influence on Turkey Israel relationship: A constructivist approach

    LEVENT ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Uluslararası İlişkilerDüzce Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZAFER AKBAŞ

  3. Türkiye'nin Orta Doğu ülkeleri ile tarım ürünleri dış ticareti ve geliştirme olanakları üzerine bir araştırma

    Başlık çevirisi yok

    BANU NURAN AYNUR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    ZiraatAnkara Üniversitesi

    Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYHAN TUFAN

  4. Türkiye'den Fransa'ya işçi göçleri (1969-1974)

    Labor migration from Turkey to France (1969-1974)

    SEDAT HALİTOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Türk İnkılap TarihiAnkara Üniversitesi

    PROF. DR. HAKAN UZUN