Diversifying feminism in Turkey in the 1990s
1990'larda Türkiye'de feminizmi farklandırmak
  1. Tez No: 137689
  2. Yazar: METİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİRE ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Etnisite, Fark, Kürt kadınlar, Türkiye, 1 9901ar, Feminism, Ethnicity, Difference, Kurdish women, Turkey, the 1990s
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez, Kürt kadınların Türkiye'deki feminist hareketle ilişkilerine referansla 1990'larda Türkiye'de feminizmi farklandırmaya girişmektedir. Bu tez, Türkiye'deki feminizmin, Türkiye'deki tüm kadınların Türk etnik kökenine sahip oldukları varsayımı dolayısıyla büyük oranda etnik bir körlük içinde olageldiğini tartışmaktadır. Ancak farklı bir etnik kökene sahip olan Kürt kadınların, hem toplumsal cinsiyetleri ve hem de etnik kökenleri dolayısıyla ikili bir ezilme ve altasıralanmaya katlandıkları iddia edilmektedir. Bu bağlamda Batıdaki siyah kadınların deneyimleri ile Türkiye'deki Kürt kadınların deneyimleri arasında bir ilişki kurulacaktır. Bu iddialar ilgili literatürün taranmasına ve dokuz Kürt kadınla gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlara dayandırılmaktadır.Ayrıca Kürt kadınların, 'Kürt kadınlar' olarak 1990'lar Türkiye' sindeki politik hareketliliğinin bir yandan feminist hareket tarafından 'Kürt' kadınlar olarak, öte yandan Kürt milliyetçiliği tarafından da 'kadın' olarak tanınmamalarından kaynaklandığı iddia edilmektedir. Sözkonusu iki hareketin bu eksikliklerine rağmen, Kürt kadınların politik hareketliliğinin, bu iki hareketin konfigürasyonunun bir sonucu olarak düşünülebileceği belirtilmektedir. Buna ek olarak, bu tez feminist teoriler dizisi arasından Siyah feminizmin, Türkiye'de Kürt kadınların özgül ezilme ve altasıralanma biçimlerini anlamada ve açıklamada önemli içgörüler barındırdığını iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to diversify feminism in Turkey with a particular reference to Kurdish women's relationship with the feminist movement in Turkey in the 1990s. The thesis argues that feminism in Turkey, to a large extent, has been ethnicity-blind as it has been implicitly assumed that all women in Turkey are of Turkish ethnic origin. Yet it is claimed that, of a different ethnic origin, Kurdish women undergo a dual oppression and subordination due both to their gender and ethnic origin. In this context, a relationship will be constructed between Black women's experience in the West and that of Kurdish women in Turkey. These arguments will be based on a review of the relevant literature in addition to in-depth interviews carried out with nine politically active Kurdish women. Furthermore, it will be argued that Kurdish women's political activism in the 1990s' Turkey as 'Kurdish women' emanates from the fact that they were not inrecognized as 'Kurdish' women by the feminist movement on the one hand, and not as 'women' by Kurdish nationalism on the other. Despite these drawbacks of the two movements under consideration, it will be indicated that, Kurdish women's political activism might be considered as a consequence of the configuration of these two movements. Moreover, this thesis argues that, among the many strands of the feminist theories, Black feminism has important insights in understanding and explaining the specific form of oppression and subordination of Kurdish women in Turkey.