The National policy of the Kyrgyz Republic towards the Russian minority after 1991
1991 yılında günümüze Kırgız Cumhuriyeti'nin Rus azınlığına olan ulusal politikası
- Tez No: 137699
 - Danışmanlar: DR. SERGEY PODBOLOTOV
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Politikası, Kırgızistan' deki Rus azınlık, Kırgız Halk Meclisi u, The National Policy of the Kyrgyz Republic, The Russian minority in Kyrgyzstan, Kyrgyzstan People's Assembly
 - Yıl: 2003
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Bu tezde, 1991 yılından günümüze Kırgız Cumhuriyetinin kendi sınırlan içindeki Rus azınlığına dair Ulusal Politikasından söz etmektedir. Birinci bölümde, Sovyetler Birliği dönemindeki butun uluslara uygulanan Ulusal Politika ve Rusların Kırgızistana yerleşme tarihçeleri incelenmiştir. Tezin ana bölümü olan ikinci bölümde ise yeni bağımsızlığım alan devletin Ulusal Politikası, Kırgız Halk Meclisin Sosyal Örgütleri ve bunlara dahil Slav Vakfına odaklanılmıştır. Bu bölümde, yerli kaynaklara göre Kırgız Halk Meclisin görevi, yapısı, kongreleri ve Slav Vakfının rolü ve çalışmaları da analiz edilmektedir. Son bölümde ise Kırgızistandaki Rusların ana dillerini kullanım haklan, çifte vatandaşlik ve göç gibi temel olgular ele alınmaktadır. Kırgızistanda yaşayan Ruslar'm kendi tarihini, kültürünü ve geleneklerini geliştirme haklanna sahip olmalan, Rusça' nm resmi dil olarak ilan edilmesi ve Kırgızistan'da Rus azınlığı desteklemek amacıyla Sosyal Örgütler ve Slav-Kırgız Üniversitesi 'nin kurulması aşamalanm gösteren bu çalışma, Kırgız Cumhuriyetinin Rus azınlığına olan Ulusal Politikası 'nm destekleyici olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study discusses the National Policy of the Kyrgyz Republic towards the Russian minority after 1991. In the first chapter, the Soviet Nationality Policy and History of Settlement of the Russians into Kyrgystan were examined. The central part of the study is the second chapter, which focuses on the National Policy of the new independent state, and Social Organizations of Kyrgyzstan People's Assembly, including Slavic Foundation. Hereby, according to local sources, Kyrgyzstan People's Assembly's function, structure, Congresses; and Slavic Foundation's role and works were analyzed. The last chapter deals with the main problems of the Russians in the Republic such as bilingualism, dual citizenship, and migration. As a result, this study shows that the national policy of the Kyrgyz Republic towards the Russian minority is rationally positive since the Russians living in Kyrgyzstan have a full right for developing their history, culture, and customs; the status of Russian is an official language in the Republic; and social organizations and Slavonic-Kyrgyz university are established to support the Russian minority in Kyrgyzstan.