Avrupa Birliği sürecinde KOBİ'lerin finansal yapıları ve finansal açıdan yeniden yapılandırılmalarına yönelik Gaziantep ili uygulaması
The Financial structure of SME's throgh the EU process and the restructuring of smes financially; a study in Gaziantep
- Tez No: 137729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Boy İşletmeler(KOBİ), Avrupa Birliği, Finansal Yeniden Yapılandırma, Small and Medium Size Enterprises(SMEs), European Union, Restructure Oriented-Finance
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZET AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE KOBİ' LERİN FİNANSAL YAPILARI VE FİNANSAL AÇIDAN YENİDEN YAPILANDIRILMALARINA YÖNELİK GAZİANTEP İLİ UYGULAMASI UĞURLU, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet CİVAN Haziran, 2004-201 sayfa Son yıllarda dünyada büyük yoğunluk kazanan küreselleşme ve bölgeselleşme eğilimlerine Türkiye' nin kayıtsız kalması ve bu gelişimlerin dışında olması olanaksızdır. Bölgeselleşme eğilimlerinin hız kazandığı bu dönemde Türkiye' nin bu gelişmelerin dışında kalmaması için yoğun çaba göstermesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede reel sektörün önemi artmış, reel sektör işletmelerinin %99,5' ini oluşturan ve yaklaşık %27' lik katma değer yaratan KOBİ' lere önemli görevler yüklenmiştir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı; örnek bir uygulama çerçevesinde AB' ye entegrasyon sürecinde KOBİ' lerin finansman sorularını irdelemek, KOBİ' lerin temel finansman olanakları karşısındaki durumunu analiz etmek ve söz konusu finansman sorunlarının çözümü için öneriler geliştirmektir. Bu çerçevede Avrupa Birliği sürecinde, KOBİ' lerin finansal yapılarının ortaya konmasına ve KOBİ' lerin finansal açıdan yeniden yapılandırılmasına yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak 103 KOBİ statüsündeki reel sektör işletmesi üzerinde 45 sorudan oluşan anketler yapılmıştır.IH Yapılan araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, Avrupa Birliği sürecinde KOBİ' lerin fınansal nitelikli bir çok sorunu olduğu tespit edilmiş ve bu sorunların giderilmesi için çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE FINANCIAL STRUCTURES OF SME' s THROGH THE EU PROCESS AND THE RESTRUCTURING OF SMEs FINANCIALLY; A STUDY IN GAZİANTEP U?URLU, Mustafa M.A. Thesis, Department of Business Administration Supervisor: Asst. Prof. Mehmet CİVAN June, 2004-201 page It is impossible that Turkey will stay unconcerned to the tendency of globalization and regional unions which shows an increasing trend around -the world in last decades and also it is impossible to be apart from these developments. Through this period inwhich the tendency of becoming regional has increased, Turkey must endeavor intensively not to get behind of these developments. In this context, the importance of reel sector has increased and the SMEs- that consist of the 99.5% of the reel sector and provide approximately 27% added value- has taken on important missions. In this sense, the basic purpose of this study is to investigate the financial problems of SMEs to the integration progress of EU, to analyses the condition of SMEs about financial opportunities and develop suggestions for the solutions of those financial problems. In this context, the public survey that consist of forty-five questions is applied on 103 business in reel sector to define the financial structure of SMEs and to develop suggestions for financially restructuring of SMEs through the process of EU.According to the acquired data, it is established that SMEs have various financial problems through the process of EU and suggestions is developed to remove these problems.