İslam tarih yazıcılığında metodoloji problemi (571-632)
Methodology problem in history of islamic
  1. Tez No: 137752
  2. Yazar: GÜLİZAR ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tarih Metodolojisi, İdeolojik Okumalar, Hurafe, Sünnetullah, Beşeri Coğrafya
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ISLAM TARİH YAZICILIĞINDA METODOLOJİ PROBLEMİ (571-632) ÖZET Sosyal bilimlerin en önemli dallarından biri olan tarih, gerek geçmişin doğru tesbiti, gerekse bugünlere ve yarınlara doğru ışık tutabilmesi için önemini tüm zamanlarda korumaya devam etmektedir. Bu aydınlatmanın sağlıklı olabilmesi ancak sağlam bir metodolojiyle mümkün görünmektedir. Sosyal bilimler sözkonusu olduğunda ise bu boyuttaki problemler uzun bir süre daha devam edecek gibi görünmektedir. Bütün bunlara rağmen metedolojinin gerekliliği önemini korumaktadır. Geçmişin hangi dönemi olursa olsun tarihi olguların doğru tesbiti önemlidir. Fakat bu dönem bir dinin ve Peygamberin hayat bulduğu olaylar ve olgularla ilgili olunca doğru ve güvenilir bir metodolojiyle çalışmak daha da önem arzetmektedir. İslam Tarihinin teşekkül dönemi için düşündüğümüzde her ne kadar bugünün metedolojisi açısından meseleye bakıldığında problemli noktalar gözükse de dönemin şartlan açısından oldukça önemli merhaleler katedildiği görülür. Gerek rivayetlerin te'lif döneminde meydana getirilen küçük risaleler gerekse temel kaynakların teşekkül ettiği dönemindeki eserler de kendi dönemlerinin tarihçiliği açısından yakalanan seviye Batılı tarihçiler tarafından da takdir edilmektedir. Özellikle de rivayetlerin sened yoluyla tesbiti haberlerin doğruluğunun tesbitinde yeterli olmasa da oldukça önemliydi. Özellikle de İbn İshak, İbn Hişam, Vakıdi, İbn Sa'd, İbn Kuteybe, Belazuri, Taberi, İbn 'ül- Esir gibi müelliflerin eserleri ilk dönemin temel kaynakları olma noktasında vazgeçilmezliklerini geçmişte olduğu gibi gelecekte de korumaya devam edecektir. Ne var ki bu kaynakların günümüze daha net ışık tutabilmesi için mevcut tarih metedolojisi verilerinin İslam kürtününün sahib olduğu ilmi özelliklerde dikkate alarak, mevcut batı biliminin ortaya koyduğu metedolojinin ötesinde yeni ve kapsamlı metedoiojiyle ele alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu için de bu tarihi malzemenin ortaya konulan geçmişin mevcut metodolojisi ışığında değerlendirilerek ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni ve sürekli gelişen bir çabaya acil ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
METHODOLGY OF PROBLEM in ISLAMIC HISTORY OF CLERKSHP (571-632) SUMMARY History, which is one of the most important branches of social sciences, both for true determination of the past and for lighting the way of today and future, it keeps protecting its importance all the times. It seems possible for this clarification to be trustworthy only by a reliable methodology. If the social sciences are discussed, it seems as if the problems in such dimension will continue for a long time. Despite all these, methodology increasingly preserve its importance of necessity. No matter in which period of past the true determination of the historical facts is important. But when it is related to events and facts in which a religion and a prophet occure, it offers much more importance to study with a reliable and trustworthy methodology. When we think about the formation of Islamic History, although some problematic points are seen when the subject is considered according to today's methodology's point of view, according to the period's conditions it is seen that very important stages are passed through. Both in small pamphlets which are produced by the rumor's reconciliation period and in Works when basic sources are taken shape, according to their own period's historiography the reached leved is approved also by the Western historians. Although the determination of rumors through promissory note is not adequate for the determination of news' accuracy it's quite important. Especially the Works of authors like İbn İshak, İbn Hişam, Vakıdi, İbn Sa'd, İbn Kuteybe, Belazuri, Taberi, İbn'ül Esir will keep their unabandoncy in the future as they kept in the past, for being the first period's basic sources. But, in order to these sources light the way more clear, taking also the scientific properties of islamic culture into consideration, further the methodology that existing western science put forth there is a need for new and extensive methodologies. For this reason the avalvation of the past in the light of existing methodology, there has always been the need for new and continually developing studies in order to meet the need. Keyword: Metodoloji of History, idological Readings, Supenstition, Suna of Divinty, Antropogeograpi