Ahmet Şükrü Esen defterlerindeki Karacaoğlan şiirleri
The Karacaoğlan poems in the notebooks of Ahmet Şükrü Esen's
- Tez No: 137763
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÖRKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aşıklık Geleneği, Karacaoğlan Geleneği
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
IV ÖZET AHMET ŞÜKRÜ ESEN DEFTERLERİNDEKİ KARACAOĞLAN ŞİİRLERİ Tezimizin konusunu, Ahmet Şükrü Esen'in 'Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Boratav Arşivi 'nde bulunan 27 adet defterindeki Karacaoğlan şiirleri oluşturmaktadır. Şiirler Güneyli/ Çukurovalı Karacaoğlan' a aittir. Çalışmamızda ilk önce Türk Milletinin öz kültürünün yansıtıldığı bir mektep konumunda olan 'âşıklık geleneği' irdelendi. Bu geleneğin temellerinden ve esaslarından bahsettik. Sonra bu geleneğin içerisinde yer alan 'Karacaoğlan geleneği'ni ve bu geleneğin unsurlarını dile getirmeye çalıştık. Bu bağlamda ve AŞE defterlerindeki Karacaoğlan şiirleri ışığında Karacaoğlan geleneğinin en parlak noktası olan Güneyli Karacaoğlan'ı değerlendirdik. Bu Karacaoğlan'm AŞE defterlerinde tespit edebildiğimiz şiirlerinin Arap alfabesinden Latin alfabesine transliterasyonunu yapıp ayaklarına göre sıralamaya çalıştık. Tez çalışmamızın önemini arttıran unsurların diğeri de bu şiirlerin Güneyli Karacaoğlan'm yaşadığı bölgelerden derlenmiş olmasıdır. Bunun neticesi olarak Güneyli Karacaoğlan'm şiirlerinin tespiti noktası önemlidir. Ayrıca daha yayınlanmamış şiirlerinin de yer alması ayrı bir önem taşır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT THE KARACAO?LAN POEMS IN THE NOTEBOOKS OF AHMET ŞÜKRÜ ESEN'S The topic of our thesis asists of Karacaoğlan poems are now in 27 notebooks of Ahmet Şükrü Esen's 'Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı Boratav Arşivi' in these (booklets) notebooks we defined sog Karacaoğlan poems. These poems belong to Southern Karacaoğlan. İn our study, firstly we searched 'âşıklık tradition' that it is a kind of school where Turkish Nation's basic culture is reflected. We mentioned about the basics and main points of this tradition. Then, we tried to study 'Karacaoğlan tradition' which is also in this tradition, and its elements. İn this way and in the lights of Karacaoğlan poems that are in AŞE notebooks, we evaluated the brightful point of Karacaoğlan tradition, that is Southern Karacaoğlan. And we tried to define this Karacaoğlan poems', in AŞE notebooks, we make the Ottoman translation and we tried to put poem them into order of their againer words. One of the elements which increases the importance of our thesis is that these poems are sum up in the region where Southern Karacaoğlan lives. As a result of this, the defining point of Southern Karacaoğlan poems is important. Furthermore, this is also significant that there are poems which are unpublished.