Spor gazeteciliğinin bugünkü durumu ve mesleki nitelikleri
- Tez No: 137773
- Danışmanlar: PROF. DR. GAZANFER DOĞU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Spor, Journalism, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Gazeteciliği, Mesleki Nitelikler. vı, Sport Journalism, Professional Qualities. IV
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET SPOR GAZETECİLİĞİNİN BUGÜNKÜ DURUMU VE MESLEKÎ NİTELİKLERİ Özsoy, Selami Yüksek Lisans, Spor Yöneticiliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gazanfer Doğu Temmuz 2003, 200 sayfa İki bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde Türkiye'deki spor gazetecilerinin genel profili ortaya konulmaya çalışılmış, ikinci bölümde de ideal anlamda bir spor gazetecisinin hangi nitelikleri taşıması gerektiği sorgulanmıştır. Araştırmada, spor olaylarının geniş kitlelere ulaşmasında vazgeçilmez bir köprü görevi gören, kendilerine bir çok misyon yüklenen ve çoğu zaman bu misyonlarını toplumun beklentileri yönünde yerine getirememekle eleştirilen spor gazetecilerinin bugünkü durumunun ve ideal bir spor gazetecisini nasıl gördüklerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Yüksek tirajlı dört gazetenin spor servislerinde görev yapan 75 spor gazetecisi, bu çalışmanın deneklerini oluşturmuştur. Spor gazetecilerinin bugünkü durumunun belirlenmesi için deneklere anket uygulanmıştır. Bir spor gazetecisinin hangi nitelikleri taşıması gerektiği konusunda, meslekte deneyim sahibi spor gazetecileri ile mülakatlar yapılmış, literatür taranmış ve gazetelerin spor servislerinde çalışanların görüşleri sorulmuştur. Spor gazetecileri; spor servisi yöneticisi, spor yazan, muhabir ve redaktör olarak gruplandınlarak, gruplararası farklılıklar frekans ve yüzde değerleri ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak, 75 spor gazetecisinin % 96'sı erkektir ve 19-65 yaş aralığındadır. Spor gazetecilerinin % 51 'i üniversite mezunudur; % 44'ü 500 milyon-1. milyar TL aralığında ücret almaktadır; % 86'sı günde 8 saatten fazla çalışmaktadır. Spor gazetecilerinin çoğunluğu (% 65) eski sporcuların mesleğe girmesini onaylamamaktadır.“Türkçe'yi kullanma yeteneği”,“sporu sevmek”,“gerçeği yansıtmak ve okuyucuya karşı sorumluluk bilincine sahip olmak”,“yabancı dil bilmek”ve“fair play felsefesini benimsemek”; spor gazetecileri tarafından önemli görülen mesleki niteliklerin başında gelmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRESENT STATE OF SPORT JOURNALISM AND ITS PROFESSIONAL QUALITIES Özsoy, Selami Master's Degree, Department of Sport Administration Supervisor: Prof. Dr. Gazanfer Doğu July 2003, 200 pages In the first part of this study, which consists of two parts, an attempt was made to present a general profile of sport journalists in Turkey, and, in the second part, the qualities that an ideal sport journalist should possess have been questioned. In this study, it has been aimed to show the present state of sport journalists, who bridge the gap between the public and sport events, who shoulders many missions and who are often criticized for not being able to fulfill these missions in accordance with the expectations of the society and to show how they themselves regard an ideal sport journalist. mSeventy-five sport journalists who work in the sport departments of four newspapers that have the largest number of prints a day were the subjects of this study. In order to determine the present state of sport journalists, a questionnaire was given to the subjects. To determine the professional qualities of sports journalists, interviews have been made with most experienced sport journalists, literature have been reviewed and the views of the subjects were taken. The journalists have been categorized as sport department managers, sport writers, correspondents, and redactors, and the differences between the groups have been analyzed in frequencies and percentages. As a result; 96 % of the 75 journalists have been found to be male and to be 19-65 years of age, 51 % were university graduates, 44 % had a salary of 500.000.000 - 1.000.000.000 TL; 86 % worked longer than eight hours a day. The majority of sport journalists (65 %) did not appreciate former sports people entering this profession. Some professional qualities that are highly regarded among sport journalists were“the ability to use the Turkish language”,“a love of sport”,“communicating the truth and having an awareness of responsibility for the readers”,“speaking a foreign language”, and“adopting a philosophy of fair play”.