Müzik öğretmeni adaylarının otizmli öğrencilerin kaynaştırma eğitimine katılımına ilişkin tutumları
Attitudes of music teacher candidates towards the inclusion of autistic students in inclusive education
  1. Tez No: 991237
  2. Yazar: MÜGE GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEVRİM BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Eğitim ve Öğretim, Music, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Kaynaştırma eğitimi, Müzik eğitimi, Otizm spektrum bozukluğu, Tutumlar, Education, Inclusive education, Music education, Autism spectrum disorder, Attitudes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, müzik öğretmeni adaylarının otizmli kaynaştırma öğrencilerinin kaynaştırma eğitimine katılımına yönelik tutumlarını ölçmek ve bu tutumların yaş, cinsiyet ve eğitim durumuna göre değişkenlik gösterip göstermediğini ortaya koymak ve ilgili literatüre katkı sağlamaktır. Verileri toplamak için Karaca ve Aydın'ın (2023) geliştirmiş olduğu“Otizmli Bireylerin Kaynaştırma Eğitimine Katılımına İlişkin Öğretmen Adayları Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma müzik öğretmeni adaylarının otizmli bireylerin kaynaştırma eğitimine katılıma yönelik tutumlarının yaş, cinsiyet ve eğitim durumu değişkenleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandığı için ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılmış olan bir nicel araştırma olup, verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın evreni İç Anadolu bölgesindeki müzik öğretmeni adaylarıdır. Araştırma grubunu, Konya ilinde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2024-2025 eğitim-öğretim yılında eğitim gören yetmiş lisans öğrencisi, Niğde ilinde bulunan Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2024-2025 eğitim-öğretim yılında eğitim gören kırk lisans öğrencisi, Ankara ilinde bulunan Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2024-2025 eğitim-öğretim yılında eğitim gören doksan lisans öğrencisi olmak üzere toplam iki yüz lisans öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın sonucunda müzik öğretmeni adaylarının otizmli bireylerin kaynaştırma eğitimine katılımına yönelik genel ve alt boyut tutumlarının düzeylerinin iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak müzik öğretmeni adaylarının mesleki yeterlik tutumlarının diğer alt boyutlara göre daha düşük olduğu ve kendilerini mesleki açıdan otizmli öğrencilerle çalışma konusunda yeterince yeterli görmedikleri sonucuna varılmıştır. Müzik öğretmeni adaylarının hiçbir alt boyut ve genel tutumlarının cinsiyet yaş, eğitim durumlarına göre değişkenlik göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the attitudes of prospective music teachers towards the inclusion of students with autism in mainstream education and to determine whether these attitudes vary according to age, gender, and educational background, thereby contributing to the relevant literature. To collect data, the“Attitude Scale of Teacher Candidates Towards the Participation of Individuals with Autism in Inclusive Education,”developed by Karaca and Aydın (2023), was used. This research is a quantitative study designed using the relational screening model, as it aims to examine the relationship between the attitudes of prospective music teachers towards the inclusion of individuals with autism in mainstream education and the variables of age, gender, and educational status. The data were analyzed using the SPSS statistical software package. The study population consists of prospective music teachers in the Central Anatolia region of Turkey. The sample group includes a total of 200 undergraduate students: 70 students from Necmettin Erbakan University, Department of Music Education in Konya; 40 students from Niğde Ömer Halisdemir University, Department of Music Education in Niğde; and 90 students from Gazi University, Department of Music Education in Ankara during the 2024–2025 academic year. as a result of the study, it was found that prospective music teachers have a generally positive attitude towards the participation of individuals with autism in inclusive education, both overall and in terms of sub-dimensions. However, it was concluded that their attitudes regarding professional competence were lower than other sub-dimensions, and they did not feel sufficiently competent to work with students with autism in a professional capacity. It was also determined that there were no significant differences in any sub-dimension or overall attitudes based on gender, age, or educational background of the prospective music teachers.